Kom deg ut i naturen
Er det litt lett å la sofaen vinne kampen når du egentlig burde være ute i naturen? Naturen er vel det nærmeste vi har en lekeplass for både store og små.
Selv om det kan virke slik på andre, er det jo ikke nødvendig å dra på ekspedisjon til Nordpolen, eller gå til topps på de høyeste fjellene hver gang du skal ut. Det kan holde med en tur til en islagt innsjø, eller til en lett tilgjengelig bålplass i nærheten. Ta med deg akkurat det du trenger, og godt humør. Det er sjelden du møter sure folk på tur.
Hvorfor skal du komme deg ut i naturen?
I naturen både bruker og bygger du energi, i tillegg til å få mer mentalt overskudd. Uten å bli religiøs kan man lett påstå at å være ute kan kalles meditasjon og balsam for sjelen.
Om du har vært ute en kort eller lang tur, er ofte fantasien og pågangsmotet på topp. Enkelte påstår at livet kan forlenges med åtte år om du er i fysisk aktivitet. Tenk å ha åtte år du kan fylle med flotte naturopplevelser sammen med dine kjære.
Er det godt vær er det selvsagt mye mer hyggelig, og gjør det lettere å komme seg ut, enn hvis det er dårlig vær. Men ikke undervurder det å være ute i regn- og snøvær. Bare kle deg godt nok så kan du fort oppleve mye nytt.
Benytt neste mulighet til å komme deg ut til å bli kjent med et nytt sted i nærområdet, eller oppsøk kjente plasser fra barndommen. Vær guide for dine kjære som aldri har vært på stedet.
Her har du 9 tips til aktiviteter som gjør det mer moro, og langt hyggeligere å komme seg ut. Det beste er at de passer å gjøre både alene, sammen med en kjæreste, med barna eller gode turvenner.
1. Ta middagen ute
Ute i det fri har du valget mellom å nyte medbrakt mat som du har laget ferdig hjemme. Det lure er da å lage en gryterett og ta den med på en mattermos slik at den holder seg varm til du skal spise den.
Det er fint mulig å gjøre det litt mer avansert, men samtidig enkelt. Ta med en enkel brenner og en kjele, kok opp vann og fyll opp din Real Turmat-pose med riktig mengde vann, og vent noen minutter. Dette er god mat i passe porsjoner. De vi anbefaler til din turmiddag er testvinneren Lammegryte (dersom det er produsert nok) og Torsk i kremet karrisaus.
Er du en ivrig fisker og skaffer maten din selv, er det veldig moro med selvfisket middag i stekepanne på bål eller på primus.
Husk alltid å ha med sjokolade til turdessert! Da har du en ekstra energireserve dersom turen hjem blir lengere enn planlagt, og det sies at når du fryser burde du spise litt mørk sjokolade. Da øker kroppstemperaturen litt ekstra, og du fryser litt mindre.
2. Sov under åpen himmel
Det er ikke mange opplevelser som slår det å sove under åpen himmel. Når det blir mørkt og det er kuldegrader ute trer en stor stjerneklar himmel frem, og alle nattehimmelens detaljer viser seg som best. Du kan aldri se nattehimmelen på samme måte i byen på grunn av alt lyset der.
I skogen eller på fjellet, langt borte fra annet lys, får du virkelig sjansen. Hvem vet kanskje du kan få oppleve litt nordlys samtidig. Barn synes det er kjempespennende å sove ute, så lenge de ikke fryser.
Ta med deg en lett kikkert så får du mange timer hvor du kan se de mange stjernetegnene på nattehimmelen, eller se et stjerneskudd som farer forbi. Kanskje kommer du til å se noen nattaktive dyr som rev også. Veldig spennende!
Pass på at ingen fryser i soveposen. Vi har tidligere skrevet om hvordan du holder varmen i soveposen.
3. Ekte bålkos
Kosen rundt bålet er noe av det de fleste av oss ser frem til når vi fyrer bål. Grille pølser eller annen mat på bålet er kjempegodt, og noe alle barn og voksne liker. Det er mange andre ting du kan lage på bålet som pinnebrød, popcorn, toast, vafler, pannekaker, marshmallows mm. Se vår artikkel om bålkos fra tidligere i høst.
4. Isfiske- og skøytetur
Isfiske er en flott fritidsaktivitet for både familien og den fiskeinteresserte. Ta med familien på en flott søndagstur med fiske, et hyggelig skøyteløp og bålkos. Da får dere flotte naturopplevelser med litt fysisk aktivitet.
Det er heller ikke mye utstyr som skal til for å fiske på isen. I våre artikler om isfiske dreier det seg i hovedsak om fiske etter abbor, ettersom abborfiske på isen er enkelt og den finnes i veldig mange vann. Fiske etter abbor på isen kan være svært lett når fisken er i «bettet», og veldig vanskelig når fisket er tregt. I denne artikkelen vil du få innsikt i hvilket utstyr som trengs for å være beredt for enhver fiskesituasjon ute på isen. Les mer på Isfiskeskolen del 1 og isfiskeskolen del 2.
Men fremfor alt må du ikke glemme sikkerhet på isen. Nå som isen har lagt seg på de fleste vann og tjern rundt om i Norges land, blir vannene lett tilgjengelige for fritidsaktiviteter som ski, skøyter og isfiske.
5. Ta flotte mobilbilder
I dagens samfunn går alle rundt med en mobiltelefon i lommen, og de fleste av disse har et greit kamera. Et mobilkamera greier ikke å stille opp mot et godt kompaktkamera eller speilrefleks, men det viktigste er å benytte kameraet du har for hånden. Vi har laget 8 enkle tips for at dine bilder skal bli litt bedre.
Kanskje vil du dele dine bilder på Facebook eller Instagram. Tag gjerne bildene med #skittfiske. Husk også at du kan vise frem din egen verden på Google Maps ved å bidra som en Google Local Guide.
6. Skiskyting med luftgevær
Det er lett å lage seg en liten skiskytterarena for luftgeværskyting. Det er bare å gå opp en liten skiløype på 50 til 100 meter. Med en fast standplass som har trygg bakgrunn ved blinken er det klart for mye moro ute på skiskytterarenaen, så lenge man tenker godt på sikkerhet.
Alt du trenger er en passende plass på et jorde eller i skogen, et luftgevær (Skittjakt.no), noen blinker (Skittjakt.no) og ski så er du i gang. Har du tilgang til flere luftgevær kan du lage en morsom konkurranse med gode venner. Et tips for sikkerhet for deltakere og luftgevær er at luftgeværet ligger på standplass og venter på skytteren.
7. Fiske etter sjøørreten
Selv om det er vinter og kaldt må jo ikke all aktivitet foregå på snø. I Norge er det store deler av landet som nesten aldri har snø. Bor du ute ved kysten er det kort vei til å fiske sjøørret. Så lenge du kler deg godt og er i bevegelse har lufttemperatur lite å si. Kommer du deg ut tidlig får du ofte med det overgangen fra skumringsmørket til soloppgangen. Det er nesten verdt hele turen i seg selv. Les Fiskejegerens 5 tips til fluefiske etter sjøørret.
8. Gå en tur i skogen når det er mørkt
En tur alene i skogen når det er mørk og kaldt frister ikke så mye for de yngste, men ta med deg gode venner så blir det moro med en gang. Det er litt skummelt, men blir veldig spennende. Det kan være lurt å gå tur der du er kjent siden skogen endrer seg en del når det blir mørkt og du kan fort gå deg vill.
Har du med gode hodelykter eller lommelykter som lyser godt, kan du jo se om det er noen øyne som lyser mot deg i mørket – superspennende. Tenger du lykt så les litt om våre anbefalinger.
9. Geocaching
Geocaching er en populær og verdensomspennende aktivitet. Det kan også kalles orientering med GPS. Du leter etter poster, også kalt "cacher". Cachene er plassert ut i store deler av verden og informasjon om alle cachene ligger på nettstedet geocaching.com.
Om du er i lokalmiljøet, på norgesferie eller i utlandet så finnes det en cache i nærheten. Noen vanskelige cacher ligger under vann, noen på fjelltopper. Det er til og med en cache på romstasjonen ISS. Det finnes også cacher som kun er tilgjengelig den dagen du har bursdag.
Før Pokemon GO ble lansert var Geocaching en veldig populær uteaktivitet blant «mobilavhengige» barn og ungdom (og voksne). Du kan bruke en dedikert GPS, men de fleste har mer enn god nok GPS på telefonen til å få dette til. Alt du trenger er å laste ned en Geocache-app og å ta med deg en blyant for å signere loggbøkene.
De fleste cacher er små plastbokser i matboksstørrelse, og inneholder småting du kan bytte til deg ved å legge igjen andre småting. Dette kan være alt fra viskelær, små leker, klistremerker og nøkkelringer.
Noen cacher er store som kofferter og andre kan være bitte små. Alle cacher er inndelt etter vanskelighetsnivå og det er lurt å begynne med de enkle. Noen av de mer avanserte er finurlig skjult som lufteventiler, vedkubber eller bolter i autovern langs veien. Mange ligger under steiner eller i hule trær. Geocaching er en ypperlig måte å bli litt ekstra kjent med området du er i.
Lykke til med å komme deg ut – og god tur!
Artikkelen er skrevet av: Lars Øystein Iversen