Isfiskeskolen - Del 2

Fiske etter abbor på isen kan være svært lett når fisken er i bettet, og veldig vanskelig når fisket er tregt. I denne artikkelen vil du få innsikt i hvilket utstyr som trengs for å være beredt for enhver fiskesituasjon ute på isen.


Isen er som regel av variabel kvalitet ut ifra når på året man fisker. Når isen er hard og lette å borre i, anbefales et bor som går hardt på i isen. Da anbefales et UR rapala bor. Utover i sesongen når det gjerne er snø på isen, blir isen vasstrukken. Da anbefales et bor som ikke går for fort gjennom isen. På den måten blir det mye lettere å borre gjennom den. Et bor som kan anbefales under slike forhold er Mora Nova. I den senere tid har det også blitt populært å bruke en drillmaskin for å borre hull i isen. Det anbefales da å bruke en drill på 18V, og drillen kobles til selve boret med et drilladapter. Husk å kjøpe rett adapter til rett type bor.


Noe godt å sitte på og samtidig er lett å bære med seg ute på isen er viktig under isfiske. Det anbefales å bruke en skrylla eller en stolsekk. De fleste konkurransefiskerne i dag bruker en skrylla. Her er det god plass til oppbevaring av fisk, den er lett å rengjøre og samtidig har man god plass i side lommene til mange forskjellige pilkestikker.


For å være godt dekket opp til de fleste fiskesituasjoner, trenger man flere stikker der man har bundet opp til forskjellige typer fiske. Til fiske med pimpel, lokkemeite og mormyshka brukes i dag ofte såkalte varpestikker. Her vinnes senen opp rundt stikkene, på denne måten vil senen ikke feste seg i snøen og isen, ved å vende stikkene ned mot hullet vil snøret vinne seg fint av og pilken vil gå ned mot bunnen uten at snøret hekter seg fast i noe som helst. Husk å bytte indikator ved bruk på mormyshkafiske. Ellers kan tradisjonelle pimpelstikker også brukes.   

 

Vi kan enkelt si at fisket deles opp i tre typer bett:


Godt bett

Når det er godt bett brukes ofte en pimpel med lyskrok. Fisken biter ofte hurtig og tar kroken ofte uten agn. Det kan lønne seg å ha noen pimpler i varierende størrelse, samt lyskroker fra str 16-12. Størrelse 16 til småfisk og helt opp til størrelse 12 på større fisk. 

 

 

Mellom bett

Når det er halvtregt brukes for det meste et utstyr som kalles lokkemeite. Disse lokkemeitepimplene svømmer mer i vannet enn en tradisjonell pimpel. Ca. 10 cm under lokkemeiten henger en lokkemeitekrok, disse krokene agnes med maggot eller fjærmygglarver.

 

Enten levende eller etterligninger. Når disse lokkemeitene slippes i hullet vil de svømme ut til siden og dra med seg nysgjerrig fisk inn mot hullet. Det lønner seg å bruke pilkestikker med en forholdsvis myk tupp eller med en nappindikator (disse må være stivere enn en vanlig mormyska indikator) under dette fisket. Det er viktig at man ser nappene lett, da fisken ofte kan bite svært forsiktig.

 

 

Dårlig bett

Når det er dårlige forhold og bettet ikke er godt, fiskes det med en mormyshka. Dette er kun en liten kule av bly eller wolfram. Wolfram er oftest brukt siden dette er et materiale som er tyngre enn bly og mormyshkaen vil av den grunn synke raskere ned til bunnen. Under fiske med mormyska må det brukes pimpelstikker med en mormyshka indikator.

 

Husk også å rense hullet for is slik at mormyshkaen kommer ned, dette gjør du med en isøse. Oftest agnes en mormyshka med fjærmygglarver, men maggot fungerer også. Napper fisken og man ikke får kroket den, er det et godt tips å gå ned i sene og mormyshka størrelse. Nå fisken napper forsiktig går en lett mormyshka med tynt snøre lengre inn i munnen på fisken, med et resultat av at flere fisk vil krokes.

 

 

Artikkelen er skrevet av: Magnus Riksfjord