Det varmende bålet

 

Høsten og vinteren er den tiden på året hvor du setter størst pris på varmen fra bålet når du er ute på tur. Det er vel heller ikke noen tvil om at et bål samler venner og kjente, og du kan sitte og nyte det i timevis.


Det er ikke gitt at alle får fyr på et bål, så noen enkle tips er noe du bør ha i bakhodet før du setter i gang. 


Hvor finner du tørr ved i skogen, og hvilken ved vil du få til å brenne uten og måtte bruke bensin for å få litt fortgang. Enkelt oppsummert er bålbrenning noe du må lære deg å mestre over tid.


Dette bør du ha liggende fast i tursekken:


Ved som ligger på bakken er ofte ubrukelig å fyre med hvis du ikke har opparbeidet en stor mengde glør i et bål som har brent en stund. Denne veden er ofte litt råtten og fuktig. Let etter tørre kvister som du finner litt over bakkenivå. Tørre trær som står oppreist er veldig fine å fyre med. Spikk litt flis så får du fortere fyr.


Er dere flere venner som skal på søndagstur kan dere også ta med et par vedkubber hver hjemmefra, så deler dere på vekten i sekken. 


Opptenning
De fleste av oss har opplevd å stri med et bål som ikke vil brenne, og sviende øyne av all røyken. Dette skyldes ofte at veden som blir benyttet ikke er tør nok, og det blir ikke noe fart i bålet.


Nederst på grantrær finner du mange tørre fine kvister. Disse er til god hjelp for å få fart i bålet. Lag en stor ball og legg litt lett antennelige småkvister på toppen. Legg på større og større kvister til du har bra fyr.


Kosen rundt bålet
Kosen rundt bålet er noe av det de fleste av oss ser frem til når vi fyrer bål. Grille pølser eller annen mat på bålet er kjempegodt, og noe alle barn og voksne liker. Det er mange andre ting man kan lage på bålet som pinnebrød, popcorn, toast, vafler, pannekaker mm. Klikk på bildene under så ser du noen av produktene vi har til dette.

 

 

Popcorn Toast Vafler Stekepanne


Pinnebrød

Pinnebrød er alltid koselig å lage for både store og små som er på tur. Kan raskt lages i en liten brødpose og tvinnes rundt en pinne.

Ingredienser

 • 4 dl hvetemel
 • 1/2 ts salt
 • 2 ts sukker
 • 2 ts bakepulver
 • 5 ss soyaolje
 • ca. 11/2 dl vann

Slik gjør du

 1. Bland sammen det tørre.
 2. Tilsett olje og vann og rør sammen til en glatt, ikke for klissete deig.
 3. Ha litt olje rundt deigen og legg den i en brødpose. (Olje for at deigen ikke skal sette seg fast i posen.)
 4. Spikk pinner og tvinn deigen rundt pinnene.
 5. Stek over glørne. Åpen flamme vil bare svi brødet. Snu pinnene ofte.

Oppskrift kilde: Matprat.no


Lover, Regler og sikkerhet
De fleste av oss er kjent med at fra 15.04 til 15.09 er det ikke lov å brenne bål i skog og annen utmark. Fra januar 2016 ble dette endret på, og du kan selv ta en avgjørelse om det er forsvarlig å gjøre opp ild. 


Bålplasser
Noen steder er det godkjente bålplasser laget av grunneier eller kommunen. Hold deg til disse, og ikke fyr opp bål der det måtte passe deg. Ikke fyr opp bål på tørrbakke i skog da dette kan føre til jordbrann som blusser opp et annet sted.


Ved til bålet
I skogen kan du fritt bruke tørrkvister på bakken eller fra trær, men ikke felle levende eller større trær så skogen påføres skade. Fredede områder og nasjonalparker kan ha spesielle regler for vedsanking og bålbrenning.

 

God tur hilsen Joachim Heibø!