Brennerguide

Det finnes et hav av forskjellige brennere og primuser ute på markedet, og det er ikke lett å vite hvilken brenner som passer best til eget bruk. Her kommer en liten gjennomgang av de forskjellige brennertypene og generelle tips som forhåpentligvis vil gjøre det enklere å velge en brenner som passer ditt bruksområde.

 

Typer brennere

Større kjøkken med en eller to brennere for korte utflukter. Tilpasset større kjeler og stekepanner. Perfekt når man er flere personer eller rigger til en camp for flere dager.

 

Gassbrennere passer for lengre turer. Lett vekt og enkel i bruk. Enkel matlaging og koking av vann. Bruker lite brennstoff, men man må ha med gassbokser.

 

Multifuel brennere for lengre turer under mer ekstreme forhold. Bedre effekt i kaldt vær. Kan brukes med gass og flytende brensel. Robust og men krever litt mer rensing og vedlikehold.

 

Større kjøkken

Populært kalt stormkjøkken. Stormkjøkken er ofte utstyrt med vindskjermer, og kjøpes som regel komplett med kjeler. Vanligvis brukes spritbrennere sammen med stormkjøkken, men gassbrenner kan også benyttes. Spritbrennere er ikke alltid like enkle når det gjelder å regulere varmen, og man bruker generelt lenger tid å få maten varm. Dette gjelder spesielt når temperaturen ute er lav.

 

Stormkjøkken er ofte tunge og veier mest av brenner typene.

 

Noen av de mest kjente produsenten av stormkjøkken er Trangia og Optimus
 

Gassbrennere

Gassbrennere er den brennertypen som flest kjenner til. Det finnes to typer. Brennere som monteres oppå gassbeholder (veier minst og koster minst) og brennere med slange som monteres til gassbeholder. Enkle i bruk, lett å regulere og ikke noe søl med brensel. Virker best når det ikke er for kaldt. Ned mot null grader minker effekten, spesielt med lite gass igjen.

 
Det er viktig å tenke på stabiliteten. Toppmonterte brennere kan fort bli ustabile ved bruk av for stor eller tung kjele. Støtteben til gassbeholdere kan hjelpe på stabiliteten.


Brennere må settes i godt le, ellers øker koketiden og gassforbruket økes. Det finnes vindskjermer som følger med enkelte modeller.

 

JetBoil produserer gassbrennere komplett med kjele. Slike lettkjøkken passer perfekt til enmannsbruk. Settene er kompakte, har lav vekt og tar liten plass.  De andre store produsentene har også slike modeller i sitt sortiment.

 

Eksempler på gassbrennere som har kommet godt ut i tester er:

 

 

Multifuel-brennere

Brennere som i tillegg til gass også kan bruke flytende brennstoff. Multifuel-brennere passer best til de som ønsker en brenner for helårsbruk. Disse brennerne er som regel bygget robuste for å tåle alle slags forhold.

 

Multifuel-brennere er litt mer avansert i bruk, og krever mer vedlikehold enn vanlige gass brennere. Fordelen med multifuel-brennere er at flytende brennstoff er mer effektivt i temperaturer ned mot og under 0 grader.
     
Kjente leverandører av multifuel-brennere er Optimus.

 

Generelle tips

Vinterbruk: Treplate eller lignende under for å hindre at brenneren synker ned i snøen. Gass fungerer dårligst i kaldt vær, så bruk bensin/parafin om vinteren.

 

På lengre turer er det lurt å ha med reservedeler. Nål til å stake opp tette dyser og multiverktøy.

 

Ta en service på brenneren av og til. Smør pakninger og lignende, så holder den lenger.

 

Vindskjerm er lurt å ha med. Noen modeller har medfølgende vindskjerm, og kan også kjøpes som ekstrautstyr. 

 

Velg en brenner med presis effektregulering. Dette gjør det lettere å oppnå ønsket varme.

 

Sjekk ut tester av brennere på internett. Der finner du mye god informasjon, og nye modeller blir ofte testet så fort de kommer på markedet.

 

Her kan du se hele vårt store utvalg av stormkjøkken og brennere.

 

 

ADVARSEL!!

Alle produsentene advarer mot bruk i telt, eller fortelt. 1,5 m over og 1 m til sidene bør være fri. Fare for kullosforgiftning og brann.

 

 

Artikkelen er skrevet av: Trond Sørbøe og Pål Buran