Fluefiske etter sjøørret

Sammen med mørkere og kaldere tider er det mange sportsfiskere som setter sjøørretfiske på pause i påvente av våren. Våren er for mange sett på som høytid for sjøørretfiske, noe som kanskje stemmer godt, men la deg ikke skremme av denne årstiden. Desember kan nemlig gi et fantastisk sjøørretfiske. 

 

Ja, du hørte riktig. Sjøørretfiske i disse kalde  tidene kan være bra, men også en utfordring til tider både med kulde kroppsmessig og å finne ut hvor sjøørretene oppholder seg. En annen viktig del av fisketurene på denne årstiden, synes jeg helt klart er kosen og pausene mellom slagene. Fyre opp et bål, varm drikke og bare nyte. 

 

Jeg er svært aktiv på sjøørretfiske vinterstid og vil gjerne dele min rutine og noen gode tips som kanskje kan være med på å øke muligetene for en flott vintersjøørret. 

Fryser du i kulden burde du bruke varmeposer: Hold deg varm på fingre og tær>>

 

 

Fiskejegeren Ole Martin Gilbu på sjøørretfiske om vinteren


1. Bekledning og vadeutstyr

Denne årstiden langs kysten skal det lite til før man begynner å fryse. Derfor er det ekstra viktig å kle seg både godt og riktig. På markedet nå er det så mye bra bekledning og hjelpemidler som gjør det enklere å forlenge sesongen.  

 

Innerst mot kroppen er det ull (Merino) som gjelder for min del. Longs, trøye og sokker av ull. Går ikke inn på noen spesielle merker nå, men er avhengig av bra kvalitet. Fryse på fisketur er ikke godt. 

Se vårt utvalg av undertøy: Hold varmen med ull>>

 

Etter dette er det på med en fleece Bib. Denne dekker kroppen fra bunn til topp. 

Holde varmen under vadebuksa: Bib fra topp til tå>>

 

Så på med en deilig ullgenser. 

Se våre ullgensere: Du fryser ikke med ullgenser>>

 

Deretter på med vadejakke som er vindtett. 

Se alle våre vadejakker: Finn din perfekte vadejakke>>

 

Så må jo selvfølgelig lua på og noen gode hansker. 

Se vårt utvalg innen luer: Hold varmen på hodet>>  

Se også våre hansker til fiske: Ikke frys på fingrene>>

 

Neopren vadebukse er helt klart det beste valget vinterstid, men jeg er i såpass mye bevegelse hele tiden at jeg liker best opplegget jeg skrev over.

Se alle våre vadebukser: Neoprene vs. bevegelighet>>

 

Vadesko bruker jeg mine vanlige, men bruker det paret mitt som har studs som bidrar til bedre fotfeste. Husk vær forsiktig uansett på glatte svaberg. 

Se vårt utvalg av vadesko: Filtsåle eller studs>>

 

 

Nydelig dag på vinterens beste sjøørret fisketur

 


2. Fiskeutstyret

Jeg har enkelt og greit to fluestenger rigget for vinterfiske. En 9,6` #7 rigget med en Fast Intermediate line. Dette er allround stangen som brukes året rundt og til de fleste forhold. Så har jeg en 9,3` #6 som brukes til de dagene med lite vind og på vakende sjøørret. Her bruker jeg Slow Intermediate. 

Se våre sjøørretstenger: Finn den perfekte stangen for deg>>

 

Fortom er vanlig oppsett. Tappert ned til 0,26mm med ca 1 meter 0,25 spiss. Fortomslengde og tykkelse varierer jeg hele tiden ut ifra forholdene og fluevalg. Klart og roligt vann så velger jeg en del lenger spiss og går helt ned mot 0,21mm for mer levende bevegelse på flua.

Se vårt utvalg av fortommer: Velg lengde og tykkelse>>

 

Linekurv og vadestav er selvfølgelig med som alltid.

Se våre fantastiske linekurver: Ikke la snøret ligge i sanden>>


3. Fluevalg og inntrekk

Fluevalg er alltid den største tankestjeleren til en fluefisker. Noen ganger spiller det nada rolle hvem flue som er i enden, mens andre ganger er det kun en flue som viser seg å levere. 

 

Mitt fluevalg nå avhenger av fiskeområde og forhold, men bruker fluer som Speykutlingen, Pattegrisen, Vaskebjørn,  Kobberbassen og Jiggy. Når temperaturen virkelig synker, så velger jeg ofte noen i mindre størrelse. Jeg er litt mer på det med bevegelse og størrelse på flua enn fargevalg, men orange og hvit er vel en velkjent farge i disse kalde månedene. 

 

Inntrekk er noe jeg bruker mine tanker på. Variasjon på inntrekkene er viktigere enn man tror. Man kan stå gjentatte ganger med samme inntrekk for så å sette opp farten og sjøørreten tar direkte. Vinterfiske etter sjøørret er nesten ferdig bestemt at man må fiske rolig og det er jo kanskje ikke så rart da aktivitetsnivået til sjøørretene blir lavere jo kaldere vannet blir, men jeg anbefaler å ikke være redd for å fiske hurtigere selv når vannet er kaldt. Jeg har meget god erfaring de dagene rolig fiske ikke leverer med å legge stangen under armen og trekke inn med begge armene. Så husk variasjon er viktig. Daletid, rolige inntrekk, kjappe små inntrekk og litt pedal to the metal inntrekk. Altså variasjon er et nøkkelord. 

 
4. Fiskeområder og forhold

Fiskeområder som er bra denne årstiden varierer stort fra sted til sted. Mange er jo kjent med at fisken trekker mot brakkvann og at det er kun der man får sjøørret om vinteren. Det stemmer ikke helt at det er kun der man har mulighet til å få sjøørret, men sjansene er jo selvfølgelig større da fisken gjerne trekker inn slike områder.  Nevner fort at fiske i områder utenfor og i nærheten av elver og bekker er lovregulerte, så viktig å orientere seg om dette og grensene.

 

Jeg liker selv å fiske på samme plasser som jeg gjør om våren og høsten. Jeg tenker selvfølgelig litt på en annen måte ved å trekke inn mot bukter som er litt avgrenset fra det åpne havet og trekker gjerne litt lenger inn i fjordsystemene.  En liten forskjell i temperaturen kan være avgjørende. Jeg oppsøker viker, bukter og grunner. Jeg har noen turer ut mot det åpne hav og har enkelte ganger truffet på noen skikkelige fine sjøørreter, men det er langt i mellom de i slike områder nå. Skal ikke mye til før man øker sjansene betraktelig ved å forflytte seg litt lenger inn. Forflytte seg er et must i denne årstiden. 

 

Værforhold bryr jeg meg faktisk lite om denne årstiden selv om dager med sol kan ha en effekt. Jeg stresser ikke med morgenfiske nå. Dager med sol som varmer har faktisk en effekt og det lønner seg da å ikke stresse med å komme seg ut. Da er gjerne fisket litt bedre utpå dagen. Høy og lavvann spiller en rolle på de ulike fiskespottene, men bryr meg svært sjeldent om jeg bommer på det jeg ønsker av tidevann. Det er alltid et område å fiske på. 

 

Et siste tips. Skumringsfiske denne årstiden er det mange som dropper, men jeg anbefaler å gi det en sjanse. Særlig dager som solen har stått på hele dagen. I enkelte grunne viker og bukter kan man dumpe borti noen skikkelige fine sjøørreter i det mørket siver på. Ikke alle som forbinder mørkefiske med noe positivt i disse tider, men anbefaler sterkt å prøve. Kanskje får du en morsom opplevelse. 

 


5. Hva er med i sekken og hvorfor sjøørretfiske denne årstiden

En god og stor sekk er viktig for meg. I den fyller jeg med det jeg anser som viktig å ha med seg.

 

Se alle våre fiskesekker: Chest og backpacks>>

 

En termos med varm drikke, noe godt å spise på, ekstra ullgenser og sokker om uhellet er ute. Lett å skli og få et alt for tidlig bad.  

 

Et sitteunderlag, en øks og utstyr til å kunne lage sammen et godt bål. Kosen på fisketur er veldig viktig for meg og det å stresse ned fra hverdagen er rett og slett sunt. 

 

En ekstra fluesnelle med line, diverse fortommer og flueboksen er med. Sammen med bærepose til en eventuell fangst som blir med hjem til middag. 

 

Sjøørretfiske for denne årstiden betyr mye. Selv om dagslyset er kortere og kulden kan være tøff til tider, så får en god følelse av å være ute. Og ikke minst kan man oppleve et kanon fiske på litt finere sjøørreter nå. Det er der alt ligger. Håpet om de store blanke sjøørretene. 

 

Jeg sier bare pakk sekken, kom dere ut å kos dere og viktigst av alt, SKITT FISKE!

 

 

 

Artikkelen er skrevet av: Ole Martin Gilbu - Fiskejegeren