Mai 2024:
Årets tynningsfiske fortsetter der fjoråret slapp, men med økt innsats. Antallet garn er økt fra 6 til 12 og utplasseringen startet 13. april, altså hele tre uker tidligere enn i fjor. I løpet av april tok vi opp ca 7 tonn i tillegg til tusenvis av abbor og gjedde (som ble sluppet ut igjen). I mai ser vi at antallet fisk øker i takt med temperaturen og i løpet av den første uken i mai er det allerede tatt opp over 10 tonn.
Juni 2023:
Prøvefisket høsten '22 resulterte i ca 5 tonn fisk og en rapport fra Klara Vatten som konkluderte med at vi bør ta ut 70-100 tonn i løpet av en periode på tre år. Dessverre viste det seg vanskelig å videreføre fisket med not, så en alternativ løsning ble presentert og iverksatt våren 2023: et langt ledegarn fører fisken inn til en stor ruse som manuelt tømmes flere ganger ukentlig. Seks slike garn har nå fisket fra starten av mai og fortsetter videre ut i juli. Det er tatt ut ca 35 tonn i løpet av de to månedene vi har holdt på og det langsiktige fangstmålet er dermed godt innen rekkevidde. Selv om vi nå ser slutten av arbeidet for i år blir det nye runder så fort isen går i 2024.
Oktober 2022:
I Sandefjord, Skitt Fiskes fødeby, finner man Goksjø. En relativt liten innsjø på 3 km² som i alle år har huset både stor gjedde og abbor og som har gitt mange av oss på Skitt Fiske våre første fiskeopplevelser som barn. Dessverre har både avrenning fra jordbruk og manglende fiskeregler bidratt til at fisket med årene har blitt dårligere og vannet blitt mer grumsete. Sandefjord kommunes gjentatte vannmålinger og testgarn viser at vannet er havnet i en ubalanse der det er blitt altfor mange småfisk.
I et sunt vann vil dyreplankton spise planteplankton, småfisk spiser dyreplankton og den store rovfisken spiser småfisken. Når det blir for stort uttak av den store rovfisken får småfisken blomstre og spiser for mye dyreplankton som gjør at færre spiser planteplankton. Vannet blir mer grumsete, det blir enda vanskeligere for storfisken å jakte og den onde sirkelen er i gang. Når man så tar med økt avrenning fra jordbruk og ulovlig utsetting av nye arter småfisk blir det enda vanskeligere for alle.
Martin Falklind har laget en flott serie, «Fiskeriket» som setter fokus på nettopp en slik problemstilling i programseriens episode 2, der han følger gutta i Klara Vatten i deres arbeid for å hjelpe innsjøer lik Goksjø med økobalansen. De utfører et omfattende reduseringsfiske med spesialredskaper der de tar opp store mengder småfisk. Målet er at man ved å redusere småfisken får mer dyreplankton som i sin tur spiser planteplankton slik at vannkvaliteten blir bedre så de store rovfiskene enklere kan fø seg på småfisken.
Vi i Skitt Fiske, sammen med Goksjø Grunneierlag og Sandefjord Kommune, tok kontakt med Klara Vatten som velvillig stiller opp og gjennomfører et prøvefiske over tre dager i slutten av oktober 2022. I etterkant av prøvefisket vil KlaraVatten utarbeide en rapport og et forslag til gjennomføring av tynningsfiske over de neste årene.
Det forventes at det blir hentet ut noen tonn småfisk og et stort spørsmål var «hva gjør vi med fisken?». Heldigvis har vi Den magiske fabrikken rett oppi gata som med sin spesialkompetanse og fokus på grønne løsninger er den selvsagte samarbeidspartner.
Ved Den Magiske Fabrikken gjenvinnes matavfall og husdyrgjødsel til biogass, biogjødsel og grønn CO2. Matavfallet kommer fra ca. 1,2 millioner innbyggere på Østlandet og husdyrgjødselen fra gårdsbruk med ku og gris i Vestfold. Samarbeidet med landbruket har bidratt til at anlegget har fått status som nasjonalt pilotanlegg.
Matavfallet og husdyrgjødselen gjenvinnes til tre nye produkter: biogass, biogjødsel og grønn CO2:
- Biogass erstatter bruken av fossile brensler, som bensin og diesel, i kjøretøy.
Biogjødsel erstatter bruken av kunstgjødsel i landbruket
Grønn CO2 erstatter bruken av CO2 fra fossile brensler i matproduksjon i veksthus.
- På den måten bidrar Den Magiske fabrikken til å minimere klimagassutslipp, samtidig som fabrikken behandler avfallsproduktene matavfall og husdyrgjødsel.
Vi i Skitt Fiske lever og ånder for fiske og gleder oss stort til å se resultater i vår barndoms innsjø. Kanskje vi om noen år får se storgjedde og -abbor i et klarere vann igjen? Vi skal i alle fall gjøre vårt for å få det til!