Hvilken ryggsekk skal jeg velge?

 

Skal du investere i en ny tursekk eller en jaktsekk, er det noen få ting du bør tenke på før du går til innkjøp av ny sekk.


Hva skal du bruke den til, hvor skal du bruke den og ikke minst, hvilken størrelse er best for ditt bruk.


Det optimale er selvfølgelig å pakke minst mulig, og bruke den letteste og minste sekken. Men virkeligheten er ofte en litt annen. Mange av oss lesser opp sekken med det vi tror vi trenger, og så legger vi til litt til for sikkerhets skyld.


Å pakke en tursekk er en kunst, og det er noe du lærer deg over tid og med erfaring. Mange ganger pakker du med deg ting du ikke benytter. Det kan lønne seg å huske dette, så slipper du å ta med disse tingene på neste tur. Da sparer du vekt i sekken.


Hvor stor sekk trenger du til hvilken tur!

Om vinteren vil du trenge ca. 70-100L på telttur, og ca. 50-70L hvis du går fra hytte til hytte. På enkelte turer vil det også være lurt å pakke alt i en pulk. Hvis forholdene tilsier det slipper du da vekten på ryggen.


Om sommeren bør du beregne 50-90L på teltturer, men det kan holde med 40-60L på hytte til hytte-turer.

 

Alt handler om hvordan du pakker, og at du planlegger hva du skal ha med deg i sekken.

 

Pakking av sekken

Pakk de tyngste gjenstandene nederst i sekken og nærmest ryggen. Telt, sovepose m.m. legger du nederst i sekken. Mat og klær legger du litt lettere tilgjengelig øverst i sekken.


Pakk klær og annet tilbehør du vil holde tørt i vanntette pakkposer. Det kan være lurt å benytte pakkposer i ulike farger, slik at du slipper å dra ut alt i sekken for å se hva innholdet er. Benytter du ulike farger vet du at mat ligger i gul pose, klær i blå pose osv. Har du pakksekker med lik farge er det lurt å merke de med et nummer så du skiller dem fra hverandre.

 

 

Dette bør du alltid ha med deg

Det er enkelte ting som bør være med på de fleste turer.  Noe variasjon kan det være om du skal på tur i fjellet, eller om du tar en tur med familien ut til sjøen. Sjokolade, solkrem, peanøtter, kart, kompass, hodelykt, plaster, kniv, litt tau og toalettpapir bør ha sin faste plass i sekken.


Sekken må passe til brukeren

På mange tursekker kan du justere rygglengden slik at den passer til brukeren. Selv om dette kan justeres, betyr det ikke at sekken passer optimalt til alle. Det finnes sekker som er bedre tilpasset til damer. De har remmer som er kurvet for ikke å klemme over brystene, og hoftebeltet har en annen vinkel. Vi anbefaler at du prøver flere ulike sekker hvis du er usikker på hvilken sekk du skal velge.


Dagstursekker

Dagstursekker er så mangt. Noen vil bare ha med seg en drikkeflaske og en genser, mens andre trenger klær til barna, kokeutstyr og mat for hele familien. I segmentet dagstursekker er det mye å velge i, og en og annen fallgruve hvis du tror du har valgt riktig sekk.

 

En god dagstursekk er på +/- 35L og, den bør være vanntett eller ha regntrekk. Har sekken sidelommer, eller en lomme i topplokket, er dette praktisk for å legge sokker, votter, hansker m.m.

 

Pass på

Pass på at sekken du velger har de riktige detaljene du trenger.

  • Feste på utsiden for fiskestang, vandrestav, øks, liggeunderlag, sovepose, telt eller lignende.
  • Innvendige romlommer for lettere å sortere det du pakker i sekken.
  • Brystrem vil holde skulderremmene vekk fra skuldrene, og holde sekken strammere til kroppen.
  • Regntrekk eller vanntett sekk.

 

Gode tursekker 

 

Gode dagstursekker

 

Pakksekker

 

 

Jaktsekker

 

En god jaktsekk er uunnværlig på jaktturer, uansett om jakten foregår på fjellet, i skogen eller ute på holmer og skjær.

 

Det viktigste er at sekken har plass til det nødvendige utstyret, og at den har et godt bæresystem som lar vekten fordeles over skuldre, rygg og hofter. Dersom du skal ha sekken på ryggen hele tiden, også når du skyter, er det viktig med tynne bæreremmer slik at du får godt anlegg når du skal skyte, og ikke bæreremmene er i veien for kolben. Skal du kun bruke sekken for transport er det volum, komfort og bæreevne som er viktig. Sekkene som skal brukes til jakt bør helst være i et stille stoff så du ikke skremmer dyrene du skal jakte på.

 

Våre tips til jaktsekker

 

Storviltjakt over 100L

Her er det i stor grad bare én skikkelig sekk som gjelder for deg som skal jakte hjort, reinsdyr eller elg.  Bergans Powerframe er en sekk som har hele 130 L volum. Med denne sekken kan du ta hele, eller store deler av dyret, med deg på ryggen når du skal hjem. Sidelommene kan tas av sekken, og benyttes som en dagstursekk. Selve rammen kan også kobles av slik at du kan bruke bæresystemet til å bære kasser m.m. Andre fordeler er individuell høydejustering av skulderstropper, ventilerende netting på rygg, skulderremmer og hoftebelte. I tillegg er det mange festepunkter, og kraftige bærehåndtak.


http://www.skittfiske.no/avdelinger/friluftsliv/ryggsekker-og-bager/jaktsekker/bergans/bergans-powerframe-130l-jaktsekk-stor-jaktsekk-dark-green-138677-p0000121972

 

Småviltjakt 30-45L

Sekken bør være i lydløst stoff, og ha ett stort rom der du kan ha niste, termos og litt tørre klær som sokker og mellomlagsplagg. Det burde også være et rypenett på sekken, som er festet godt, slik at det ikke slenger når du endelig får resultat av jakten. Et praktisk lokk i toppen og lommer i siden er også kjekt for å oppbevare ammunisjon, drikkeflaske, lokkefløyter og annet kjekt utstyr for småviltjakt. 


http://www.skittfiske.no/avdelinger/jakt/ryggsekker-og-bager/jaktsekker

 

Spesialsekker

Til de fleste jaktformer er det utviklet spesialsekker, men et merke som er i særstilling, er de norskutviklede sekkene fra Vorn Equipment. Disse kommer i ulike størrelser, og våpenet bæres mellom sekken og ryggen. En egen utløsermekanisme gjør at du raskt og enkelt får frem våpenet. 


http://www.skittfiske.no/avdelinger/supertilbud/vorn-nyheter

 

Posteringsjakt 30-40L

Her er det nesten utelukkende stolsekker som gjelder, med mindre du har et jakttårn eller lignende å sitte i. Her skal du sitte godt, rolig og stille uten at du blir sliten. Har sekken også ryggstøtte er du klar for mange timer ute i naturen. Skal du gå langt før du skal sette seg på stolsekken er også bærekomfort viktig. Med stille stoff på sekkene er det bare støy fra jegeren som kan skremme bort viltet.

 

Se alle våre stolsekker: http://www.skittfiske.no/avdelinger/jakt/ryggsekker-og-bager/stolsekker

 

Husk alltid å ha med deg gode kniver når du er på jakt: http://www.skittfiske.no/avdelinger/jakt/kniver

 

Husk fjellduk som kamuflasje i skogen og på fjellet: http://www.skittfiske.no/avdelinger/jakt/fjellduk 

 

Trenger du stropper, klips, ekstra lommer, flaskeholdere og annet tilbehør så har vi det også: http://www.skittfiske.no/avdelinger/jakt/ryggsekker-og-bager/tilbeh%C3%B8r-ryggsekk-og-bager

 

 

 

 

Artikkelen er skrevet av: Joachim Heibø og Lars-Øystein Iversen