Hold varmen i soveposen i vinter
Hvis du har overnattet ute høst eller vinter merker du at gradene fort kryper ned mot null, og noen steder også under null. Da er det godt å være forberedt, og ha noen triks i ermet for å holde på varmen. Du vil få en mye bedre tur hvis du holder varmen om natten. Da kan du sove litt lenger, og du sover ekstra godt.
Det er alltid best å ha en godt egnet vintersovepose i riktig kroppslengde som tåler kuldegrader godt under null grader. Noen ganger blir du overrasket over hvor kaldt det kan bli midt på natten og du våkner av at du fryser. Da er godt å ha både gode og varmende råd.
Hvor mye kulde du utsettes for i en sovepose er avhengig av soveposen, underlaget, omgivelsene og din egen kropp. Soveposen og liggeunderlaget skal isolere deg fra omgivelsene slik at du ikke fryser når du sover. Her er huskereglene og triksene til en god og varm vinter ute i naturen.
1. Pakk ut soveposen, rull ut liggeunderlaget
Så fort du er fremme der du skal sove, og teltet eller gapahuken er satt opp legger du ut liggeunderlaget og soveposen. Rist luft i soveposen slik at det isolerende materialet i soveposen er spredt så godt som mulig, uansett om du har fiberpose eller dunpose. Da kommer det mest mulig stillestående luft mellom fiber eller dun som da isolerer best mulig.
Det meste av varmen forsvinner i kontakt med underlaget. Det er også der soveposens isolasjon blir mest klemt sammen, og redusert isolasjonsverdi.
Et liggeunderlag som isolerer mot kulde fra bakken under er avgjørende slik at du ikke fryser når du sover. Enten du har et typisk vinterunderlag med høy R-verdi (mer info om R-verdi under), reinsdyrskinn eller du bruker granbar under et tykt skumliggeunderlag, er avstand og skillet fra kuldekilden viktig. Uten skikkelig liggeunderlag hjelper det sjelden å ha en god og varm sovepose.
R-verdi
Alle liggeunderlag har oppgitt en r-verdi. R-verdi er varmemotstanden til et produkt og bestemmes av produktets tykkelse og lamda-verdi (varmeledningsevne). Skalaen går fra 0 og oppover. Jo høyere r-verdi et produkt har, desto bedre isolerer det.
2. Spis riktig før du skal legge deg
Er du sulten når du legger deg er det vanskelig for kroppen å produsere varme i løpet av natten. I en mett kropp kan varmeproduksjonen øke med 20-25% i forhold til i en sulten kropp. Sørg derfor å spise nok og riktig før du legger deg.
Når du ligger stille i kulda kommer det meste av varmeproduksjonen fra de indre organer, ikke fra muskelbevegelse. Å spise sjokolade og godteri kan gi deg litt ekstra energi og litt varmere kropp, men dette er best energi når du trenger rask energi til aktivitet som f.eks. transportetapper på dagtid.
Om natten er det heller fet og proteinrik mat som kjøtt og fisk det er lurt å ha i magen. Å fordøye proteiner er mer krevende enn karbohydrater. Da lager kroppen mer varme over lengre tid.
Drikker du også noe varmt før du legger deg får du litt ekstra varme når du skal krype ned i soveposen.
Her finner du all vår turmat, snacks og energidrikke>>
3. Gå på do
Kroppen forbruker veldig mye energi på å holde urin oppvarmet til kroppstemperatur inne i kroppen. Har du full blære om kvelden er det nesten garantert at du våkner tissetrengt midt på natten når det er som kaldest.
Det er bedre å bruke et par øyeblikk på å tisse før du legger deg enn å ligge å fryse i mange timer.
4. Ikke vær kald når du legger deg i soveposen
Sørg for at du ikke sitter lenge stille og fryser før du legger deg ned i det som skal være en god og varm sovepose. Beveg deg litt først.
Ta deg noen raske runder rundt teltet, hopp noen ganger og sving på armer og ben for å øke blodsirkulasjonen. Men ikke overdriv. Du skal ikke ha en hel svettedryppende crossfit-økt før du legger deg. Det er snakk om å få pulsen litt opp og blodomløpet til å varme kroppen akkurat nok til at du er god og varm.
Grunnen til at du lettere blir kald på hender og føtter er at kroppen forsøker å beskytte vitale kroppsdeler som hjerte og lunger fra kuldeskader, og da heller «ofrer» fingre og tær til kulden. Motvirk dette med litt bevegelse.
5. Sov med ullundertøy på
Det er mye lettere å holde på varmen når du bruker skikkelig ullundertøy, sokker og lue fra produsenter som Brynje.
Skulle du fra naturens side ha problemer med å la håret gro til en stor og tett hårmanke er lue noe av det viktigste plagget du kan ha på om natten fordi hodet leder veldig mye varme ut av kroppen.
Uansett hvilket merke ulla har er det viktigste er at ullplaggene er tørre, spesielt sokkene. Fryser du på bena er det veldig vanskelig å sovne.
Ull isolerer som kjent også når det er fuktig, men det gjelder når du er i bevegelse. Når du ligger helt i ro og sover vil fuktig ull fort bli veldig kaldt rett mot huden. Bruker du klær du har hatt på deg en hel dag vil du fort fryse litt ekstra, siden det ofte er en del kondens i disse plaggene.
6. Lakenpose øker isolasjonsevnen
Når du bruker lakenpose lager du enda et luftlag med stillestående luft rundt deg som øker isolasjonsevnen, beskytter mot slitasje og forenkler renholdet av soveposen.
Om du velger en lakenpose av fleece, bomull eller silke så økes komforttemperaturen med 4-8 grader.
Silke gir mest varme i forhold til vekt. Vi anbefaler ofte silke da den føles sval på sommeren, og hjelper deg å holde på varmen om vinteren. Da den er glatt føles den ikke klumpete i posen, og den gjør det lettere å snu seg.
Fleece er den varmeste, men også den tyngste. Den er litt vanskelig å tørke, og føles ofte litt klumpete i soveposen.
Bomull er de billigste, men de suger opp fukten og gir den ikke videre, så de kan faktisk også ha en kjølende effekt på kroppen.
Snurp også sammen soveposen om natten og la nese og munn blåse fuktigheten ut av soveposen.
7. Bruk soveposeovertrekk
Soveposeovertrekk med vindtett stoff på overside og vanntett underside beskytter soveposen mot slitasje og fukt fra underlaget.
De har ofte glidelås på begge sider, slik at de kan brukes på soveposer med glidelås på høyre eller venstre side. I tillegg gir den ofte noen ekstra komfortgrader.
Har du en god og varm dunjakke kan den brukes over fotenden på soveposen som ekstra beskyttelse mot kulde på bena.
8. Bruk fjellduk
Det mest effektive trikset for å få ekstra komforttemperatur og hindre både kulde og fukt, er å benytte en isolert fjellduk.
Du kan legge soveposen din inn i fjellduken for beskyttelse fra både undersiden og oversiden. Du kan også ha den kun på oversiden.
Ofte kan du bruke soveposer med dårligere komforttemperatur hvis du har tilgang på en isolert fjellduk, men dette bør testes ut før du legger ut på tur.
9. Før kulden bort fra soveplassen
Du bør tenke på temperatur når du finner frem til leirplassen der du skal sove.
Pass på at du ikke legger deg i en grop i terrenget slik at kulden samles der. Om det er snø der du skal slå opp teltet, er det lurt å grave en kuldegrop i forteltet eller i bagasjedelen av teltet slik at kulden føres ned i denne gropen fremfor inn i teltet.
Legg deg helst i le for vinden da vind øker de effektive følte kuldegradene i takt med vindstyrken.
Les mer om effektiv temperatur.
10. Luft soveposen om morgenen
Jo flere dager du skal være ute på tur i kulden dess viktigere er det å både lufte og tørke soveposen om morgenen hvis været tillater det. Da får du luftet ut svetten som kroppen har kvittet seg med i løpet av natten.
Om natten svetter alle, faktisk hele 3-5 desiliter. Huden fornyer seg og gamle hudceller faller av. Dette bør du riste ut og tørke så godt som mulig, for å sikre de neste netters nattesøvn så godt det lar seg gjøre.
11. Ta tegn på alvor
Begynner du eller noen i turfølget å vise tegn til nedkjøling, forfrysninger eller frostskader må lege alltid kontaktes så raskt som mulig på 113.
Les mer om nedkjøling / hypotermi.
Artikkelen er skrevet av: Lars Øystein Iversen