Tid for havabborfiske

Vi er nå inne i den beste tiden på året for Havabborfiske. Sesongen strekker seg fra mai til et stykke utover i oktober, helt avhengig av hvor varm høsten blir. Min erfaring er at september og oktober er selve høysesongen i havabborfisket.

 

Nå er havabboren feit og jakter mye på sild/brisling for å feite seg skikkelig opp før vinteren og den søker ned på dypere vann for å tære på fettreservene den har bygget opp i løpet av sommer og høstmånedene.

 

Havabboren kan fiskes med det meste, det gjelder bare å finne plassene havabboren liker. Plasser der havabboren liker seg er ofte de samme plassene man kan fange sjøørret, men det kan alltid lønne seg å finne plasser der det ikke er altfor langt ut til dypere vann og marbakkene burde være markante.

 

Ofte kan havabboren stå tett på land så kast alltid langs med land først. Å fiske rundt skjær det bryter litt på er også giftige plasser å treffe havabboren På høsten er det heller ikke uvanlig å se havabboren jage i sildestimene, dette er et voldsomt skue da havabboren er meget aggressiv når den jager.

 

Treffer du jagende havabbor fisker du høyt i vannet med hurtig innsveiving, fisket være magisk. Jager ikke havabboren anbefaler jeg å fiske ned mot bunnen. Ofte går havabboren å spiser krabber, tanglopper, bergnebb osv.

 

Min erfaring er da at å fiske ned mot bunnen og ikke altfor raskt. Dette fisket har gitt meg best resultater. Både flue, sluk og jiggfiske fungerer utmerket etter havabboren.

 

Mine tips til slukfiske og jiggfiske

Under slukfiske og jiggfiske kan man bruke utstyr som under sjøørretfiske. Jeg anbefaler stenger i gramvekter fra 7 og opp til ca 30 gram. Stenger med god spenst og som gir lange kast er å anbefale.

 

Snellene burde være av god kvalitet og tåle fisket i saltvann. Tette lager er å foretrekke.

 

Videre fungerer sluker av de fleste typer, men jeg har et par store favoritter som har gitt meg gode fangster. Sølvpilen er en storfanger av rang, og er min største favoritt. Ikke vær redd for å bruke farger. Sort og rød farge fungerer utmerket.

 

Jiggfiske har den senere tid blitt meget populært etter havabboren, fisk av områdene tett på bunnen med små jiggbevegelser. Dette fisket er meget effektivt og jigger fra 10-14cm fungerer utmerket.

 

Poppere er også effektivt og gir deg noen rå opplevelser når havabboren tar hardt i vannflaten. Dette er et visuelt og artig fiske som gir et skikkelig adrenalinkikk!

 

 

Mine tips til fluefiske

Fluefiske etter havabbor fungerer utmerket. Stengene som brukes til havabborfisket er stenger beregnet på saltvannsfisket og som oftest i vektklasse #7, men #6 fungerer også helt utmerket.

 

Stengene burde være i aksjonene medium fast eller fast da de takler en del vind da linehastigheten blir høy og med smale linebukter som skjærer gjennom vinden.

 

Av liner bruker jeg for det meste intermediate/fast intermediate. Jeg velger en slik line da jeg fint kan fiske nede på 3 meters dyp ved å la linen synke en stund. Når linen først er nede kan du da faktisk fiske linen inn ganske rolig og samtidig unngå bunn napp.

 

Min er faring er at når havabborren ikke jager, tar den faktisk bedre hvis tempoet på fluen ikke er altfor høyt. Du kan godt trekke fort i linen, men la fluen få gode dalepauser.

 

Synkeliner bruker jeg også og da i synk 3 /4, og som oftest der det er dypere vann inn mot land slik at jeg fort kommer ned.

 

Fluene er som oftest rekeimitasjoner og sildeimitasjoner. Her i Vestfold har også Vaskebjørnen vist seg som en storfanger av havabbor…

 

Nattfiske kan også gi gode resultater, og jeg har tatt mange havabbor på natten. Er det stille vær og vannet ligger flatt kan jeg på det sterkeste anbefale å prøve en flyteline med en stripende flue som f.eks sigarfluen eller en type gurgler.