Isfiskeskolen- del 1
Isfiske er en flott fritidsaktivitet for både familien og den fiskeinteresserte. Ta med familien på en flott søndagstur med fiske og bålkos, da får man naturopplevelser som lite kan måle seg med. Det er heller ikke mye utstyr som skal til for å få fisket på isen. I denne artikkel vil det i hovedsak dreie seg om fiske etter abbor, ettersom abborfiske på isen er enkelt og den finnes i veldig mange vann. Fiske etter røye og ørret på isen vil komme i en senere artikkel. Uansett vil det her også være tips å ta med seg for de som fisker røye og ørret.
Utstyret man trenger for å fiske på isen er for det første et bor. For abborfiske kan man bruke bor med diameter 110-115mm, for røye og ørret kan man med fordel bruke et bor med ca. 130mm i diameter. Videre trenger man ispigger, pimpelstikke, sene, pimpel, lyskrok og agn som blant annet maggot. PS. I den fysiske butikken vår i Sandefjord har vi gjennom vinteren levende maggot.
For å sitte godt under isfiske anbefales en stolsekk eller en skrylla (isfiskedunke). Jeg vil anbefale en skrylla der fisken lett kan oppbevares i et stort rom som er lett å rengjøre, samt at det er oppbevaringsplass til alt fiskeutstyr i side-lommene.
Ispigger er en nødvendighet når man beveger seg på isen, det er en billig livsforsikring. Er man på familietur kan det være lurt å også ha med en livline som kan kastes til den uheldige som har gått igjennom isen.
Til selve fisket trengs en enkel og lett pimpelstikke (Rapala Mesterstang, eller Wiggler VM pimpel) slik at man lett kjenner de små nappene. Til denne trenger man sene i tykkelse 0,16-0,20 med mer og en liten pimpel. Til selve pimpelen kan det lønne seg å kjøpe lyskroker, disse bør være i str. 12-16. Krokstørrelse 16 er oftest brukt i vann med småabbor, er det fisk med litt større størrelse kan krokstørrelsen med fordel økes.
Husk også å kle dere godt for en dag på isen. Finnes ikke noe er verre enn å begynne å fryse, så godt ulltøy, fleece, yttertøy og varme sko/støvler er en viktig del av turen vinterstid.
Fisketips:
Begynn å fiske på grunt vann og prøv stadig dypere hvis fisken ikke biter, enkelt sagt så begynn fiske ved land og fisk utover i vannet. Har man ikke napp etter 1-2 minutter er det lurt å bytte hull. Let etter fisken og fang mer fisk.
Når man har boret et hull, slipp ned pimpelen helt til bunn. Sveiv så inn det slakke snøret slik at tuppen på pimpelstikken er nede ved vannskorpen. Skru til skruen på sveiven og hev stikken ca. 10 cm opp. Nå er kroken like over bunnen og du kan begynne og ta noen små kjappe vipp/lokkedrag med pimpelstikka.
Ha noen pauser imellom hvert lokkedrag. Det er nå fisken biter, og det kan kjennes eller sees ved små rykk i pimpelstikka.
Er det dårlig bett i fisken er det alltid en fordel å agne kroken med en maggot. En hvit eller rød pleier å gi gode resultater. En maggot festes på en av de tre krokspissene, og den festes bare ved å huke den så vidt på kroken mellom de to sorte prikkene i den ene enden av maggoten. På denne måten vil den henge og sprelle på kroken.
Husk å avlive fisken umiddelbart etter at den er tatt opp på isen. Fisken renses enkelt ved å flå den, og den smaker bare fantastisk rett fra bålpannen ute på helgeturen.
Er det noe du lurer på rundt isfiske er det bare å ta kontakt med oss på Skitt Fiske, vi har ekspertisen på isfiske.
Artikkelen er skrevet av: Magnus Riksfjord