Vade eller ikke vade?

 

Du har endelig kommet deg ut på fisketur. Denne dagen har du gledet deg til. Perfekt temperatur, helt passe med vind og trua er på topp. Kroppen er i helspenn og armen verker etter å kaste så langt du klarer, kanskje over 3 fylker om gangen.

 

Du har kommet deg ut til en flott fiskeplass. Og du har på deg det vanlige av fiskeklær; turbukse, tursko og en behagelig jakke. Og fluestanga i hånda. Bunnen ser meget lovende ut, med mange spennende steiner, mollebakker osv. så langt øyet kan se. 

 

Men det er bare en liten feil med dette flotte scenariet.  Du skulle ønske at du kunne gått i vannet, ut til den lovende steinen du skimter lenger der ute. Dybden er nok ingen problem. Men fortvil ikke, det finnes løsninger for dette. Det er godt du har begynt å lese denne artikkelen. 

 

Så hvor skal vi begynne? Jo, du vil vel holde deg varm på kroppen, det er stor sannsynlighet for at det er kaldere i vannet enn over vannet, så vi starter med noen deilige plagg som ikke gnager og plager deg på en lang fiskedag. 

 


Føtter og undertøy

La oss starte med tottelittene.  

Varme føtter = glad fiskeboms. 

 

Her burde du investere i gode sokker, helst merinoull. Både Simms og Vision fører noen behagelige «vadesokker», som i prinsippet er ullsokker gjerne med litt stretch og forsterkning på utsatte plasser. Merinoull har en fukttransporterende egenskap som holder føttene dine tørre og varme over lengre tid.

 

Du er muligens mange timer ute i vannet, du klarer bare ikke å stoppe fiskingen når fisken hopper og spretter rundt deg. Men du står under ganske mye vanntrykk og føttene gir fra seg mye fuktighet som sokkene skal transportere. Mest sannsynlig kommer sokkene dine til å gå av selv når du tar dem av etter 9-10 timer tredd nede i vadeskoene.

 

MEN! Artikkelforfatteren har også en liten go’bit på lur. Liner-sokker. Rett og slett en tynn, tynn nylon-sokk som jobber godt sammen med ullsokker. Prøv selv, du kommer til å bli overrasket over hvor deilige de er mot føttene, samt minimering av skummel fotlukt.

 

Vadesokker finner du her >>

 

Hva skal man så videre ha? Olabukse under vaderen? Nehei. Ullundertøy i kombinasjon med en fleecebib når det er kaldt i vannet, og sløyf ulla når vanntemperaturen stiger.

 

Undertøy finner du på denne siden >>

 

Og BIB, fleeceoverall, hva er egentlig det? Jo, det er rett og slett en one-piece, gjerne med glidelås foran. Deilig å ha på, samt topp bevegelighet.

 

Finn din favoritt BIB her >>


Innerjakke

Da var det innenfor vaderen på plass, men hva med en tynn innerjakke? 

 

Hils på din nye følgesvenn, PrimaLoft. Dette er en type vattering som gir deg en vindtett, hurtigtørkende opplevelse som veier ganske lite. Med andre ord vil en PrimaLoft jakke under vadejakken være helt ypperlig.

 

Se vårt utvalg av PrimaLoft jakker >>

 

 

Vadebukse

Dette bringer oss til neste steg i prosessen, vadebukse, vadejakke og vadesko. Hva skal du velge, hva er bra, og hvor mange penger skal du bruke? Vel, hvor mye og ofte har du tenkt til å vade? 

 

Du får som ofte i andre kjøpssituasjoner det samme utfallet, du får det du betaler for. Gore-Tex er for eksempel et dyrt materiale å fremstille. Men det er ikke mye som kan måle seg opp mot dette, i form av holdbarhet og pustegenskaper.

 

Likevel så må du ikke kjøpe det dyreste hvis du ikke føler at behovet for det beste er der. Men tenk litt fremover, kjøper du en vader i det øvre sjiktet så vil den mest sannsynlig holde lenger og du vil kanskje passe bedre på den også. Sømmer og eventuelle glidelåser vil naturligvis være av høyere kvalitet på en dyr vader enn på de økonomiske modellene.

 

Mange av vaderne som produseres i dag av de kjente merkene holder høy kvalitet, og holder vannet ute. Husk at du gjerne står under vann, så pustingen under trykk vil jo begrenses noget. Desto viktigere er det med fukttransporterende plagg på innersiden. 

 

Pustende vader eller neopren spør du? Vel, smak og behag spiller jo inn, men tenk at en neoprenvader er som tørrdrakten for en dykker. Den holder deg tørr, men blir veldig varm over tid. Hvis det kryper ned mot noen få grader i vannet og du kjenner at leddene blir stive av å være for lenge i vannet, da vil neopren være behagelig. Men hvis du skal ha utstyr for allsidig bruk, gå for en pustende vader og styr din egen klimakontroll med innerplagg/undertøy.

 

Finn din neste vadebukse her >>


Vadejakke

Når du skal investere i vadejakken som kompletterer buksen, så gjelder de samme kriteriene som for buksa. Skal tåle mye, ruskevær og flygende hunder samt gode pusteevner. Gore-Tex vil også være å foretrekke når det gjelder jakken, men det finnes også mange andre gode alternativer.

 

Besøk denne siden for alle våre vadejakker >>

 

 

Vadesko

Dette bringer oss nærmere målet, du må jo ha sko også! Og for å gjøre deg litt forvirret, vadesko med filt eller gummisåle? 

 

Vel, filt er klart best på sleipe steiner med alger og annet undervannsgress, men de er også glatte på land. Trasker du mye rundt til de forskjellige fiskeplassene, så vil ikke filt være det beste alternativet da du kan slite endel på filten mot harde, ruglete overflater.

 

Hvis du er en ganske mobil fisker, så vil vadesko med gummisåle være en god følgesvenn. Men hva med de sleipe steinene? Jo, det finnes botemiddel for dette også. Skru inn et lite dusin studs i sålen. De vil forbedre grepet betraktelig i ditt søk etter den ultimate vadeopplevelsen.

 

Velg dine studs her >>

 

Eller cleats (flate klamper du skrur inn i sålene, fungerer godt).

 

Cleats finner du her >>

 

Noen sko har også studs ferdig skrudd inn, og noen vadesko har avtagbare studs. 

 

Så hva kom vi egentlig fram til? Filt eller gummisåle? Begge sålene har sine tilhengere og utmerker seg på hver sine felt. Finn ut hva som passer best for deg og ditt bruk.

 

Denne kategori-siden gir deg alle våre tilgjengelige vadesko>>


Anbefalt tilbehør

Noe tilbehør vil også være å foretrekke, som jeg mener er uunnværlig. Hvis du fisker i sjøen, så vil jeg på det sterkeste anbefale en linekurv. Du slipper at fluesnøret ditt setter seg fast i alt mulig av tangklaser, sjøgress osv. som Spaghetti-a-la-Capri uten tilsatt vann. Med andre ord, et virrvarr.

 

Linekurv er en kasse/plastboks med mange kjegler som stikker opp av bunnen. Når du samler snøret oppi denne kurven legger snøret seg i mange bukter som skilles av kjeglene.

 

Vårt utvalg av linekurver finner du her >>

 

Så nå skal du ut på ditt nye eventyr, vade ut til den utrolig spennende steinen litt lenger ut i skjærgården eller elva, men hva med balansen da? Ha alltid med en vadestav. Du kan kjenne hvor dypt det er foran deg, og den vil støtte deg når du skal dure rundt blant alle steinene i forskjellige størrelser og former.

 

Finn vadestaven som passer deg her >>

 

En håv til å fange drømmefisken er heller ikke å forakte.

 

Finn håven som passer ditt behov her >>

 

Plukk med deg en håvmagnet med spiral, du kommer ikke til å angre.


Til slutt vil jeg anbefale et vadebelte. Pass på ryggen, vær smart. Du står i mange timer og kaster og kaster, med svære fisker på netthinnen, men glemmer at det er tøft for korsryggen og annen kjernemuskulatur at du står så lenge oppreist.

 

Et skikkelig vadebelte vil gjøre susen >>

 

Det finnes selvfølgelig mye annet tilbehør som kunne vært kjekt å ha. Rumpetaske, fluevest, stripping guard (hylse som beskytter fingeren mot snøret som lager friksjon mot den bløte fingeren din når du trekker inn snøret. Au...), fingervanter, lineklipper, forceps og så videre. 


Ferdig utlært?

Ikke helt utlært ennå, men du har fått tips med deg på veien til din neste fiskeopplevelse med vadere. Tenk sikkerhet og god vading!

 

 

 

Artikkelen er skrevet av: René Glenna