Ull eller bambull? Hvordan bør du kle deg...

 

På kalde dager lengter vi etter varme og komfortable klær. Ullklær er ideelt, men det finnes også gode alternativer som ikke er laget av syntetiske materialer. Undertøy laget av bambusviskose er et veldig godt alternativ, men hva er forskjellen mellom ull og bambusviskose? Hva skal du velge, og hvordan bør du kle deg for å oppnå optimal komfort?


Ull

Ull har mange fordeler. Det puster, og føles varmt samtidig som du ikke blir klam. Ull har luftlommer, noe som gir både varme og isolasjon. Dette gjelder selv om plagget er fuktig.


Ull kan også brukes gjennom hele året siden det regulerer varmen. I tillegg absorberer og transporterer ull fuktighet og svette fra kroppen. Dette gjør at ull passer til alle typer aktiviteter uansett årstid.


En annen fordel er at ull inneholder lanolin (ullfett). Dette bryter ned bakterier, og kan bidra til å hindre svettelukt. Ull er også tungt antennelig, og brenner dårlig.


Skitt Fiske kan tilby ullbekledning fra Brynje, Ulvang, Janus, Woolpower og Northern Playground.

 


Bambusviskose

Bambusviskose er også et naturprodukt, men ikke helt, det faller mellom kategoriene naturfiber og syntetisk. Det er en rekonstruert fiber der plantens naturlige cellulose er trukket ut via en kjemisk prosess, og så spunnet til et materiale man kan benytte til tekstilproduksjon. Bambusviskose har flere anvendelige egenskaper, blant annet har den mange av de samme egenskapene til ull.


Plagg laget av bambusviskose holder seg myke uten bruk av tøymykner, og er ideelle for personer med sensitiv hud. Materialet bidrar til å redusere fremveksten av bakterier, og man opplever mindre luktdannelser i tøyet. Noe som gjør det perfekt til bruk i undertøy.


Skitt Fiske tilbyr bekledning fremstilt av bambusviskose/bambull fra Tufte Wear.

 


Hvordan kle deg

Kle deg i forskjellige lag for å regulere temperaturen, og for å holde deg varm og tørr. Hvor mange lag du bør ha styres av aktiviteten, været og hva du selv foretrekker. Det finnes i hovedsak tre forskjellige lag vi vil nevne. Innerlag, mellomlag og ytterlag. Hvert lag har en egen funksjon. Innerlaget skal transportere fuktighet vekk fra kroppen slik at du holder deg tørr og varm. Mellomlaget er for isolasjon og varme, mens ytterlaget skal slippe fuktighet ut. Dette laget skal også blokkere for vær og vind.


Det innerste laget bør være i kontakt med huden din. Her bør du velge et materiale som transporterer fukt godt, og som er ettersittende. Ull og polypropylene, helst i netting, er eksempler på type materiale du bør velge. Unngå bomull da dette materialet tar til seg fuktighet og fort blir fuktig, og gjør at du fort blir våt og kald. Innerlaget kommer i forskjellige tykkelser og vekt. Velg ut i fra aktivitetsnivå og utetemperatur. Tykkere produkter kan ha noe dårligere fukttransport enn tynnere produkter, men de har bedre isolasjonsevne.


Mellomlaget bør være noe løsere enn innerlaget, men fortsatt ha god kontakt med innerlaget for at det skal fungere best. Mellomlaget skal gi deg isolasjon men også frakte fuktighet vekk fra innerlaget til ytterlaget. Fleece, ull, polypropylene og polyester er eksempler på materialer du bør velge. Et stort pluss er om plagget har flere justeringsmuligheter som lang glidelås i front, høy krage, hette og pulsvarmere.


Det ytre laget skal blokkere vær og vind ute samtidig som det lar fuktigheten slippe ut. Vanlige plagg er skalljakker av GoreTex eller lignende materiale. Her er det også viktig med ekstra justeringsmuligheter som ventilasjon under armer, justerbar hette og lang glidelås. Her må du velge ut i fra aktivitet.


Ved å kle deg i lag kan du enkelt justere temperaturen ved å ta på deg ekstra plagg eller ta av deg plagg. Vær klar over at klærne fort mister sine egenskaper hvis du ikke følger vedlikeholdsrådene til plagget. Riktige klær gir deg ikke bare en bedre turopplevelse eller treningstur, de gjør deg også sikrere.


God tur!