For noen år siden var jeg på en tur, og pakket litt raskt uten å kontrollere utstyret jeg tok med meg. Jeg bare tok en kniv fra samlingen og reiste. Når kniven skulle brukes viste det seg at den var totalt ubrukelig. Den var så sløv at det å rense fisk ble en prøvelse.

 

 

Vel hjemme igjen satte jeg meg ned for å slipe alle mine kniver og økser. Siden den gang har jeg alltid tatt godt vare på mine kniver, og sliper dem opp regelmessig.


Det er mange verktøy på markedet for sliping av kniver, men alle er ikke like gode. Setter du av litt tid innimellom får du en god og skarp kniv som følger deg i mange år fremover.


Den vanligste måten å slipe en kniv på er ved å benytte et bryne med enten vann eller olje. I nyere tid har det kommet flere bryner med diamanter, og motoriserte slipemaskiner med slipebånd.


Worksharp er en produsent av slipeutstyr som leverer både manuelt og motorisert slipeutstyr. 

 


Work Sharp Feltbryne

Dette er liten og lett å ta med seg i sekken når du er ute på tur. Dette brynet har 2 diamantplater, 2 keramiske slipestenger samt 1 lærstropp som gir deg en superskarp finish på dine knivblad.


Sliper flere typer blad:

 • Standardkniver
 • Seraterte/taggete kniver
 • Fiskekroker
 • Sakser
 • Økser
 • Hageredskap

 

 

 


WorkSharp GSS Guided Bryne System

Dette er også et manuelt slipesystem, men det er litt større enn feltbryne. Dette slipesystemet er både for nybegynnere og eksperter som ikke ønsker å benytte de elektriske systemene. Her får du et bryne som står stødig, og som gir deg et topp resultat.


Sliper flere typer blad:

 • Standardkniver
 • Seraterte/taggete kniver
 • Fiskekroker
 • Sakser
 • Økser
 • Hageredskap


Se vårt utvalg av knivslipere - Både manuelle og elektriske

 

 


Testvinneren Worksharp Ken Onion og Bestselgeren Work Sharp WSKTS MK.2 er to elektriske knivslipere som passer for deg som er litt mer bedagelig anlagt, og ikke vil bruke mye tid på selve slipingen. Disse to maskinene har et hav av tilbehør så det er nesten ikke en ting du ikke kan slipe opp med god kvalitet.


Ken Onion er den største og har større motor, bredere bånd, mer tilbehør og justerbare slipevinkler.


Dette er slipemaskiner som er enkle i bruk, og veldig raske å bruke. Som alltid er det et lite "men" med alle produkter; siden dette er elektriske maskiner krever det litt kunnskap av brukeren.

 

Det anbefales å faktisk lese bruksanvisningen nøye før du begynner så du ikke ødelegger det du skal slipe opp.  

 

Et par raske tips og forhåndsregler

Ikke sett kniven inntil slipebåndet før du har startet maskinen da båndet fort kan ryke. Bruk også fine slipebånd hvis du bare skal ta den siste finishen på kniven.


Se vårt utvalg av både elektriske og manuelle knivslipere

 

 

 


Liker du å slipe på den klassisk måten har Gränsfors et supert keramisk bryne som du kan ta med deg i lommen eller sekken. Dette brynet består av en grov og en fin side; 180 korn på den grove siden, og 600 korn på den fine.  
   

Hvordan vedlikeholde kniven

Har du gått til det skrittet og kjøpt deg en god kniv er vedlikeholdet viktig for at den skal vare i mange år fremover. For å holde kniven så pen som mulig anbefaler vi at du vasker den i litt såpevann, og tørker godt av den før du setter den tilbake i sliren.


Tørker håndtaket på kniven kan du sette det inn med en god møbelolje.


Ved bruk av et bryne holder du brynet stille og fører kniven over som om du vil skjære tynne skiver av det.


Vis omsorg for kniven din, og den varer i generasjoner.

 

Se vårt store utvalg av kniver

 

Se alle våre produkter fra Brusletto Se alle produkter fra Gerber Se alle våre produkter fra Helle

 

Artikkelen er skrevet av: Joachim Heibø