Skoguide

Mål opp riktig størrelse

For enkelt å måle fotens lengde legger du et papir inntil veggen. Plasser så foten (barfot eller med en tynn sokk) på papiret med hælen inntil veggen. Det er viktig å stå oppreist når man måler. Sett en strek foran den lengste tåa, og mål med en linjal. Mål begge føttene; det er ikke uvanlig at den ene foten er større enn den andre. Når du har stadfestet fotens lengde legger du på et overmål som vil bestemme hvilken type sko eller støvel du skal kjøpe.

 

Overmål

Når du velger sko til fjell, jakt eller vinter-støvler er det lurt å ta overmål  for å få plass til tykke sokker og hindre gnagsår.

 

Fjell, jakt og vinter-støvler ca 1,5cm

 

Øvrige tursko ca 1cm

Velg riktig størrelse

Ta det totale målet av foten din, inkludert overmål og velg størrelsen fra tabellen under. Evt kan du ta det totale målet av foten inkludert overmål, gange tallet med tre og dele på to. Rund opp til nærmeste hele tall for og finne din størrelse.

 

Vedlikehold av sko

Sett aldri bort sølete støvler!

Innleggssålene absorberer mye fuktighet og tørker raskere på utsiden av støvelen. De bør derfor tas ut etter hver lengre tur slik at støvlene får lov til å lufte skikkelig ut og tørke godt opp. Dette er spesielt viktig å huske på ved flere dagers turer. I en ideell verden bør en vanngjennomtrukket lærstøvel tørkes i 24 timer før den brukes igjen.

 

Med riktig stell holder du skoene dine tørre og pene over tid. Klikk deg inn på bildet av materialet du ønsker mer info om vedlikehold av.

 

Oppbevar dine støvler på et tørt, kaldt og godt luftet sted. Oppbevar aldri våte støvler i fuktige rom eller i bilen. De vil kunne få mugg og bli misfarget! Ikke oppbevar støvlene dine på gulv med undervarme. Dette tørker ut gummien og forkorter sålens levetid.    

 

Hvis du har hatt behov for å rengjøre støvlene med vann må de få tørke godt før videre behandling. Det beste er å sette de i romtemperatur i 24 timer. Har du vasket de innvendig, kan du stappe støvlene med avispapir i 30 minutter først for å få ut den største fuktigheten.

 

Hvor ofte du må impregnere skoene er avhengig av hvor mye du bruker de. Hvis du ser at skoene begynner å trekke vann (mørke flekker) på enkelte punkter, som for eksempel i gangfolden over vristen, er det tid for ny impregnering.

 

Overmaterialet Alfa Air™ er vedlikeholdsfritt og skal ikke impregneres. Spesielt anbefaler vi å unngå silikonholdige produkter, da de vil kunne medføre misfarging på yttermaterialet og tette Gore-Tex® membranen.

 

Allikevel er det viktig å holde støvlene rene for å ikke forkorte skoens levetid.

Vedlikehold av ulike materialer:

Klikk på bildene for mer info.
 

Fullnarv

Nubuck

Tekstil

Alfa Air

Reparasjon

Løs såle

Har sålen løsnet på siden, er det best å bruke limet Stormsure. Ikke bruk superlim, da dette ikke vil holde. En løs såle krever nedsliping, festing med egnet lim, tørke, ny liming, tørke og skikkelig feste igjen.

1. Sørg først for at overflatene er helt rene før du påfører limet. Bruk gjerne et fint sandpapir og puss rent før du har på limet.
2. Limet påføres begge flatene, både skoen og sålen. 
3. Deretter klemmes de to flatene sammen og får straks kontakt.

 

Metoden innebærer svært få muligheter for justering etter at flatene er klemt sammen, så vær obs på dette.

 

Tips: Bruk gjerne en hårføner på området du skal lime for å varme det opp før du påfører limet.

Løs kallosjering

Denne kan også limes på samme måte som en løs såle (Se oppskrift over). Bruk samme type lim og sørg for at det er godt rengjort og satt under press til det er tørt!