Hvorfor bruke flytedress

Det sies at fiskeryrket er Norges farligste yrke. Derfor skal sikkerhet alltid være i høysete når man er ute på havet. Vi sportsfiskere som ikke lever av å arbeide om bord på en fiskebåt burde derfor prioritere sikkerhet enda mer de gangene vi er så heldige å kunne dra ut på havfiske. Er du ofte ute i båt lærer du fort viktigheten av riktig bekledningen i forhold til hvor bra fisketuren blir.

 

Flytedresser er laget for både å beskytte mot nedkjøling og for å hjelpe til med oppdrift dersom du er uheldig og havner i vannet. En vindtett og vannavvisende flytedress beskytter mot vær og vind når du står og fisker på dekk om bord i båt. Det er få opplevelser som er morsomme om du fryser og er våt. 

 

Synlighet og sikkerhet på sjøen og på isen

Når flytedressen har fluoriserende farger i gul, orange eller grønn, er det jo selvsagt at synligheten øker dersom du faller i vannet eller skulle drive rundt på et isflak. At det er reflekser som lettere fanger opp refleksjon av lys i skumring og mørke er også viktig. Leteaksjoner foregår ofte i mørket og refleks kan være avgjørende for raskt å finne savnede i vann eller på en holme. Andre sikkerhetsdetaljer som fløyte for å tilkalle oppmerksomhet er viktig å tenke på. At flytedresser også har festeanordning for redningsline forenkler redning om uhellet er ute. CE-merking av flytedresser viser at de er testet og godkjent etter gjeldende EU-regler og følger ISO-standarder.

 

 

Flytedress kun for havfiske?

En flytedress/varmedress brukes i dag like gjerne av havfiskere så vel som isfiskere. Det er også enkelte scooterkjørere som bruker flytedress både på grunn av vindtettheten, men også på grunn av flyteevnen da det ofte kjøres scooter over islagte vann med ulik kvalitet på isen. 

 

Flyteevne er essensielt

Flytematerialet er som oftest av en type celleplast med høy tetthet som har stor flyteevne og høy isolasjonsevne. Godkjente flyteplagg er inndelt i fire ulike Newton klasser. Newton er et mål for flytekraft og forkortes med N. De fire Newton-klassene er: 50N 100N, 150N og 275N. For å holde seg flytende behøver et voksent menneske mellom 20-30N, en flytevest med 50N holder deg derfor flytende med god margin, uansett vekt, med eller uten klær. Men når man velger flytevest-/dress er passform viktigere enn å rette seg etter eksakt vektklasse. Bruk vektklasse og Newton som en pekepinn.

 

EU-kravene til flyteevne er som følger:

 

Kilo kroppsvekt

EU-krav t40 N il Newton

30 - 50 kg

40 N

40 – 60 kg

40 N

50 – 70 kg

40 N

70 – 90 kg

50 N

80 – 100 kg

50 N

Over 90kg

50 N

 

De fleste produsenter av flytedresser har valgt å overgå EU sine krav til flyteevne og har flyteevne opp til 111 Newton (avhengig av produsent og modell).

 

Muligheter for lukking i armer og ben

Hvis dressen har lukkemulighet i armer og ben kan du holde deg relativt tørr selv om du skulle havne i vannet. Gummierte mansjetter og borrelås i ermer og i bena hindrer at det renner inn vann om du ramler uti vannet. En flytedress lukkes ofte med en stor og robust glidelås på samme måte som en kjeledress. I tillegg er det gjerne kraftig glidelås på siden av bena for å lettere kunne ha på seg gode og varme støvler. Strammer du både den innvendige snoren i livet og bruker belte på utsiden har du enda bedre sjanse til å holde vannet ute. De fleste flytedresser har ofte gummierte mansjetter med borrelåsstramming på håndledd. Strikk, snor og belte i livet er for stramming og tilpassing. Kraftige glidelåser i front åpning og langs leggene for enkeltere av- og på-kledning, selv med hansker. For å beskytte mot vind og is er det ofte stormklaffer over glidelåsene.

 

De fleste flytedresser er også konstruert for å gi god beskyttelse mot vær og vind, men også gi deg maksimal bevegelsesfrihet når du fisker. Du skal slite litt med å opptre som turner i en flytedress siden flytedresser er utstyrt med flytepaneler. Husk at selv om du har en flytedress på deg så er ikke dette ment som et 100% redningsplagg. Flytedresser skal heller ikke brukes av de som ikke er svømmedyktige. Er man ikke svømmedyktig trenger man redningsvest i tillegg.

 

 

Hel eller to-delt flytedress?

Flytedresser kommer i både hel dress og som to-delt med jakke og bukse. Velger du en hel flytedress har du dressen på deg hele tiden og en mer tett dress dersom du havner i vannet. Husk at det er den øverste delen som har størst flyteevne om du skulle havne i vannet, slik at du retter det mer opp.

 

Velger du en to-delt flytedress har du muligheten til å enklere ta av jakkedelen. Dette er kun anbefalt når du skal ha litt fri fra aktivt fiske og har tenkt til å sette deg under dekk om bord i båt eller ta deg en tur på land ved isfiske. Jakken er det plagget i en flytedress med størst flyteevne og uten denne er det lite flyteevne igjen i buksen. Buksen er for det meste ren vind og vær beskyttelse.

 

Slitesterk og lettere å rengjøre

Når du bruker an flytedress til fiske kan det jo hende du griser litt flytedressen med både saltvann, blod og fiskeslo. Med vannavvisende stoff og tapede doble sømmer er det langt enklere å spyle ren en flytedress enn vanlige klær. Enkelte flytedresser er også forsterket i knær, bakende, albuer og skuldre.

 

Klær under flytedressen

Når du skal ha på en flytedress er det viktig å ha skikkelig tøy under og sørge for at flyteressen er så tettsittende som mulig. Forsøk å begrense luftansamling i flytedressen så langt det er mulig. Vi anbefaler ullundertøy innerst da det er både pustende, men også fordi ull er varmende selv om det blir vått. En ullgenser sikrer en god og varm fisketur. Hva du skal ha på under flytedressen er en vurdering som du selv burde gjøre etter å ha testet flytedressen selv. Ta deg gjerne en liten rask joggetur i hagen i forskjellige temperaturer og med ulike lag med klær under. Da får du fort en god pekepinn på hva du skal bruke under. Mange isfiskere bruker gjerne en bib under flytedressen. En flytedress kan brukes hele året så lenge du tilpasser bekledningen under. Men husk å ha noe varmt på hodet da hodet er kroppsdelen som slipper ut mest varme. 

 

Tips til produkter som gjør fisketuren bedre

Vanntette hansker som Sealskinz eller neoprene hansker er alltid kjekt for å hindre å bli kald og våt på fingrene. Gode sokker i støvlene øker komforten radikalt dersom det er kaldt vær. Har du i tillegg ullsåler i støvlene skal det mye til før du fryser på bena. Alternativt kan du også putte varmeposer i både støvler og hansker. Bruker du Kvalvik Bait på fiskeredskapen i enden av snøret øker sjansen drastisk for å sikre fangsten.

Husk for all del å ta med varm drikke på en god termos, energidrikk og litt snacks for både energi og kosens skyld.

 

Skitt Fiske! 

 

 

Artikkelen er skrevet av: Lars Øystein Iversen