Når man er på tur, er det viktig å spise god og næringsrik mat slik at vi holder humøret og energien på topp.
 
Frokost

Havregrøt gir en solid start på dagen, og den metter lenge. På lengre turer kan det bli litt kjedelig å spise havregrøt uten tilbehør hver morgen. Derfor tilsetter jeg gjerne litt smør, kanel, nøtter eller tørket frukt. Her kan du prøve ut forskjellige ting, og finne din favoritt. Dersom du går skikkelig lei og vil ha en helt annen smak, kan du tilsette fruktsuppe, da blir det rene desserten! Jeg lager havregrøten med vann som jeg koker på en multifuelbrenner. Dersom du synes at melk i grøten er nødvendig, kan du prøve melkepulver. På en kort tur kan du ha med deg varmt vann i termos.

 

Noen gode tips til alternative frokoster >>


Pakking

Før turen pakker jeg dagsrasjoner i tette, gjennomsiktige poser. Da vet jeg hva som er inni posen og hvor mye jeg trenger til én porsjon. På høsten er det deilig å tilsette nyplukkede blåbær i grøten. Du kan også bruke andre bær.

 

 

Lunsj

Varierer avhengig av hvor lang turen er. Dersom jeg skal på dagstur, pakker jeg med meg brødskiver med gulost, skinke eller brunost. Brunost er faktisk veldig godt å smelte på bålet! I tillegg har jeg gjerne en pose med nøtter, tørket frukt og sjokolade som ligger lett tilgjengelig i topplokket eller i lomma. Dette er rask energi som hjelper deg å holde humør og energinivå på topp mellom måltidene.

 

Noen gode tips til energibarer og tørket kjøtt >>


Energibrød

Når jeg drar på langtur om vinteren, pleier jeg å bake mitt eget energibrød. Det består av forskjellige råvarer med høyt innhold av energi og kalorier. Da trenger jeg ikke spise så mye, men likevel får jeg i meg nok mat. På lengre turer må man tenke på vekt, og det er en av fordelene med energibrød. Forskjellige oppskrifter på energibrød finner du på nettet. Det lurt å smøre brødskivene på forhånd, da brød og pålegg fryser. Om sommeren bruker jeg stort sett havregryn til både frokost og lunsj. Det veier lite og gir en god metthetsfølelse. 

 

Oppskrift på energibrød >>

 


Middag og kveldsmat

Dette blir gjerne ett og samme måltid. Min favoritt er gryterett, som er veldig enkelt å lage. Dersom du eksempelvis lager meksikansk gryterett (fra pose), trenger du kun tilsette 8 dl vann og kjøtt. Dette forutsetter at du har en form for brenner og kokeutstyr som du kan lage maten i. Alt du trenger, er brenneren og en gryte. Rørepinnen finner du i skogen, og desilitermål er det ikke så farlig med. På tur smaker maten godt (nesten) uansett! Dersom du ikke har en brenner, kan du lage et stabilt bål som du kan sette kjelen direkte på. Hvis du vil ha det enda enklere, er det mye frysetørret turmat å få kjøpt, hvor det kun skal tilsettes vann, og mange av disse smaker riktig godt.


Mer avansert

Dersom du ønsker å avansere litt og bruke selvfiskede råvarer som basis, kan du ta med en boks fløte, litt grønnsaker og ris eller pasta – og vips, så har du en nydelig fiskerett! Fisken og grønnsakene kan koke opp i fløten. Dette fungerer både sommer og vinter – om vinteren vil fløten fryse, men det gjør ingen ting. Den tiner fort i gryta.


NB! Husk å ta med deg søpla hjem!

 

Artikkelen er hentet fra bloggen til MariaStray.no, og gjengitt med tillatelse av Maria Stray Homme.