134017
BeskrivelseKundeanmeldelserSpørsmål & svarTilbehørAlternativerAndre kjøpte ogsåSupport
Beskrivelse

Sølvkrokens Spesial Classic har vært en bestselger til ørret- og annet ferskvannsfiske siden 1930. Sølvkroken Spesial Classic er Sølvkrokens mest kjente fiskesluk og har vært en klassiker i de aller fleste slukskrin i Norge gjennom generasjoner. Den er kanskje en av de mest solgte slukene i Europa.

 

  • Bestselger
  • Testvinner
  • Lokker til hugg
  • Sølvkrokens original

 

Denne klassikeren har en gange i vannet som er uimotståelig for både ørret og annen edelfisk. I tillegg har den fått fargekombinasjoner og mønstre som både vi og sportsfiskere vet er effektive, og som skal passe alle typer forhold og vær.


Sølvvarianten med røde prikker har vært så godt som uforandret i over 90 år! Dette var den første sluken Bjarne Zachariassen, mannen bak Sølvkroken, laget. Siden har det kommet til flere varianter av ørretfavoritten, i dag er det over ti farger å velge mellom i gramvektene 4, 7, 10, 12 og 18.

 

Hvilke fisk biter på Sølvkroken Spesial Classic?

De aller fleste fisker lokkes til hugg av sluker med lokkende gange og vil trigges til hugg. Men hovedsaklig så er det ørret, røye, abbor og laks denne brukes til. Men det tas ofte både gjedde og harr med Spesial Classic slukene. Den er en selvskreven sluk i erfarne slukfiskeres slukskrin.

 

Hvordan fisker man med Sølvkroken Spesial?

Spesial Classic sluken kan sveives inn både fort eller sakte, alt etter hvordan fisken er «på hugget». Husk på at ørreten ofte angriper det som bryter et normalt bevegelsesmønster. Det kan derfor være lurt å sveive inn i forskjellige hastigheter, og du kan godt legge inn små pauser, det er ofte da fisken ser sitt snitt og hugger til.

 

Et annet tips er å la den synke litt ned til bunnen for så å sveive litt raskt inn og stoppe for å la den synke ned igjen. Dette kan du gjenta til fisken biter eller sluken er inne hos deg og du prøver på nytt. Da får du fisket av flere nivåer i vannlagene for hvert kast. Prøv også rask innsveivning ganske høyt opp mot vannskorpa dersom det er litt grumsete vann og solen skinner. Refleksjonene fra sluken kan fungere som en diskokule og lokke til seg fisk fra lengere avstand.

 

De mest populære Spesial Classic fargene

Blant alle slukfargene som har vært opp igjennom årene og blant de som eventuelt kommer i fremtiden så er det to fargevalg som stikker seg tydelig frem som bestselgere og som har gitt mang en fisker gode fangster og friluftsopplevelser. Dette er først og fremst den aller første fargen Bjarne Zachariassen satte i produksjon i 1920-årene. Dette er Sølvkroken Spesial nr. 40 den sølvblanke sluken med de veldig gjennkjennelige røde prikkene med fargekoden S/D.

 

Den neste bestselgersluken er en to farget med kobber på den ene halvdelen og en tirrende rødfarge på den andre halvdelen. Dette er Sølvkroken Spesial nr. 43 som har fargekoden C/R.

 

Begge slukene burde være obligatorisk innhold i et hvert slukskrin, uansett hvor vellfylt det er fra før eller ikke.

 

Sølvkroken Spesial Classic nr 40 SD Sølvkroken Spesial Classic nr 43 CR

 

Sølvkroken Spesial Classic testvinner i stor sluktest i bladet Villmarksliv

Førsteplass til Sølvkroken-sluk
Sommeren 2018 sendte Bladet Villmarksliv avgårde 24 testfiskere på over 130 fisketurer. Målet: å kåre den beste ferskvannsluken.  Spesial Classic tok førsteplassen i testen med hele 51 ørreter på land.



Fornøyd produktsjef
Sluken har vært med i Sølvkrokens sortiment helt siden oppstarten, og produktsjef hos Sølvkroken, Jonny Helgesen, er ikke overrasket over at akkurat denne bestselgeren kapret førsteplassen:
– Denne sluken har vært med i over 80 år, vi vet at Spesial Classic fungerer og at det er et godt produkt. Men det er så klart kjempegøy at sluken vinner testen!



Gamle klassikere
I 2011 gjennomførte Villmarksliv en lignende test: «Utvalget av testsluker den gangen ble basert på redaksjonens egen erfaring samt tips fra dem som selger fiskeutstyr (…) Siden da har det kommet mange nye sluker på markedet, og formålet med årets test var å finne ut om noen av disse kunne hevde seg mot de gamle klassikerne», skriver blant annet bladet i testen, som er på trykk i novemberutgaven.

 

Bladet Villmarksliv skriver videre at alle testslukene har gitt fangst, men at det likevel er merkbare forskjeller på dem som drar flest og færrest fisker. I 2011 kom forøvrig Spesial Classic på tredjeplass.



Høy kvalitet
Produktsjef Jonny tror det er nyttig for forbrukeren med tester som dette, samtidig som han mener det viser at Sølvkroken har et riktig fokus i arbeidet med produktutvikling:
– Vi bruker veldig mye tid og krefter på å sikre at kvaliteten skal være på topp. Kostnadene våre er høyere enn mange andre produsenter, nettopp fordi vi vil ha høy kvalitet på alt vi leverer fra oss. Da er det fint å se at dette også gir konkrete utslag i gode plasseringer i en test som dette, sier produktsjefen.

Les hele testen fra Villmarksliv her (NB åpner PDF i nytt vindu)

 

Sølvkroken Spesial Classic er testet til "Anbefalt produkt" hos Hooked.no

Sitater fra testen: "Spesial Classic 10g T/FL i ørretfarger ble den nest mest effektive sluken i testen." og "Fisken bet på med en gang, og jeg ville ikke slutte å bruke den. Fargekombinasjonen og gangen den hadde i vannet var fantastisk, og ørreten likte denne klart best."

Les hele sluktesten på Hooked.no her

 

 

 

 

Her er også sølvkrokens egne sluktips når det gjelder fargevalg på slukene

Det kan være store variasjoner på hva fisken ønsker, både fra ett område til ett annet, og fra dag til dag på samme sted, men her er en liten oversikt over hvilke farger som erfaringsmessig har vist seg å være gode til forskjellige forhold. 

 

Sølv: Er en farge som ofte funker når både vær og vann er klart. Er sikten under vannlinjen god? Prøv sølv først! 

 

Gull: Som for sølv, men prøv også på litt mørkere vann og når det er overskyet. 

 

Blå/sølv og grønn/sølv: Disse fargene fungerer som regel best i klare og dype vann når været er klart. Svært gode kombinasjoner til ørretfiske! 

 

Rød/kobber: Kan være et lurt valg når det er overskyet eller regner, samt for grumsete og mørkere vann. Kombinasjonen kan også fungere som en irritasjonsfarge, det vil si at fisken ofte hugger på fargen, selv om den ikke er direkte sulten. 

 

Abborfarge (mørk grønn, gul og rød): Er en fargekombinasjon som gir bra silhuettbilde under mørke forhold. Også et godt tips når abbor står på byttedyrslista til fisken du er på jakt etter. 

 

Fire Tiger (sterke og klare farger i rødt, gult og grønt): Funker bra når fisken beveger seg lite, for eksempel i kaldt vann, som det kan være tidlig på våren. 

 

Regnbuefarger: Passer for normale forhold, for klart eller halvklart vær og relativt klare vann. Fisk som har fått smaken på edelfisk, biter ofte på denne fargen. 

 

Flakefarger: Fisker godt under nesten alle forhold! Se for deg ei discokule på fest (!), sluker med flakefarger gir nemlig en lignende lyseffekt under vann. 

 

Svart: Er en super farge når du skal fiske sent på kvelden eller på natta. Bør prøves, om du ikke alt har lagt svarte sluker klar i slukskrinet!

 

Historien om Sølvkroken Spesial sin opprinnelse

Historien om Norges største merkevare på fisk starter i Skien på slutten av 1920-årene…

 

Bjarne Zachariassen var en aktiv sportsfisker fra Skien. Han drev en liten forsølvingsbedrift i Kverndalen, og full av iver og entusiasme eksperimenterte han her også med forskjellige farger og størrelser på egenproduserte sluker.

 

De praktiske testene ble utført i Velevassdraget hvor han leide Vierstua sammen med en kamerat. Etter mye prøving og feiling fant de ut at en blank sluk med røde prikker fisket aller best – og slik ble Sølvkroken Spesial nr. 40 født! Spesial Classic ble raskt en kjempesuksess, og er den i dag i fremdeles en av våre bestselgere. Dagens utgave er nærmest identisk med den første som Zachariassen lagde.

 

Selve bedriften Sølvkroken stiftet han i fødebyen i 1930. Zachariassens virksomhet ekspanderte og trengte mer plass, og i 1954 flyttet han Sølvkroken til lokaler i Arendal sentrum. Her har vi holdt til siden, både i sentrum, på Stoa og nå på Krøgenes, like ved Tromøy-broa. I dag er Sølvkroken en egen merkevare under Nordic Outdoor.

 

 

Sølvkroken Spesial Classic under vann

 

Fargeoversikt for Sølvkroken Spesial Classic

Dette er de aktuelle fargene som stort sett er tilgjengelig i disse dager. Det finnes også noen andre sjeldne farger, men det er stort sett begrensede opplag eller utgående farger.

 

Navn  Vekter/lengde Farge 
Spesial Classic nr. 40  4g/24mm, 7g/32mm, 10g/37mm, 12g/37mm, 18g/46mm   S/D
Spesial Classic nr. 41 4g/24mm, 7g/32mm, 10g/37mm, 12g/37mm, 18g/46mm S/R
Spesial Classic nr. 42 4g/24mm, 7g/32mm, 10g/37mm, 12g/37mm, 18g/46mm C/R/D
Spesial Classic nr. 43 4g/24mm, 7g/32mm, 10g/37mm, 12g/37mm, 18g/46mm C/R
Spesial Classic nr. 44 4g/24mm, 7g/32mm, 10g/37mm, 12g/37mm, 18g/46mm S/B/D
Spesial Classic nr. 45 4g/24mm, 7g/32mm, 10g/37mm, 12g/37mm, 18g/46mm BL/D
Spesial Classic nr. 46 4g/24mm, 7g/32mm, 10g/37mm, 12g/37mm, 18g/46mm S/O/D
Spesial Classic nr. 49 4g/24mm, 7g/32mm, 10g/37mm, 12g/37mm, 18g/46mm FT/D
Spesial Classic 4g/24mm, 7g/32mm, 10g/37mm, 12g/37mm, 18g/46mm S/C
Spesial Classic 4g/24mm, 7g/32mm, 10g/37mm, 12g/37mm, 18g/46mm C/O/D
Spesial Classic 4g/24mm, 7g/32mm, 10g/37mm, 12g/37mm, 18g/46mm GO/BL/CH/D
Spesial Classic 4g/24mm, 7g/32mm, 10g/37mm, 12g/37mm, 18g/46mm T/FL

 

Sølvkroken Spesial Classic nr 40 SD Sølvkroken Spesial Classic nr 43 CR Sølvkroken Spesial Classic nr 45 BLD Sølvkroken Spesial Classic nr 42 Sølvkroken Spesial Classic nr 49 FTD Sølvkroken Spesial Classic ID Sølvkroken Spesial Classic nr 44 SBD Sølvkroken Spesial Classic SC Sølvkroken Spesial Classic nr 46 SOD Sølvkroken Spesial Classic nr 41 SR

 

Skitt Fiske!

 

 
Kundeanmeldelser
Spørsmål & svar
Tilbehør
Alternativer
Andre kjøpte også
Support