391606 391606 391606 391606 391606 391606 391606

Espegard Bålfat 70

Romslig bålfat i klassisk design

Varenr: 232314
2 139,-
-+
7 stk på nettlager
 • 2Butikklager
stk i den fysiske butikken i Sandefjord - Sendes ikke

699 kroner unna å få FRI FRAKT!

BeskrivelseKundeanmeldelserSpørsmål & svarTilbehørAlternativerSupport
Beskrivelse

Espegaard Bålfat 70 er et tidløst bålfat som passer like godt i en liten hage som en stor. Med gryte laget i svartemaljert stål og understell i svartlakkert stål. Den kan brukes året rundt. Det enkle designet gjør den lett å flytte dit du ønsker.

 

 • Romslig bålfat i klassisk design
 • Gryte laget i svartemaljert stål
 • Understell i svartlakkert stål
 • Kan brukes året rundt

 

Mye av tilbehør til Bålpanne 70 passer, for eksempel gnistfangere. Romslig bålfat i klassisk design, basert på Espegaard Bålpanne 70.

 

Mål og vekt (i bruk)

Høyde: 36 cm

Diameter: 70 cm

Vekt: 16,6 kg

 

Materialer

Gryte i emaljert stål, stativ i svart lakkert stål

 

Sikkerhet

Plasseres på et underlag som tåler varme.

 

Innhold i pakken

Bålfat 70

Stativ

 

Emballasjestørrelse

Høyde: 25 cm

Bredde: 80 cm

Lengde: 80 cm

 

Montering og klargjøring før bruk

Bålfat 70 består av et understell med tre bein og gryta man fyrer i. Det kommer standard med følgende deler:

 • 1 stk understell med tre bein
 • 1 stk emaljert gryte (selve bålfatet)
 • 1 stk glosamler

 

Bålfatet monteres enkelt ved å sette gryta ned i understellet. Til slutt tres glosamleren opp i hullet i bunnen av gryta. Bålfatet er nå klar for små og store båløyeblikk.

 

Plassering av bålfatet

Bålfatet må kun plasseres på et ikke-brennbare underlag, som f. eks skiferheller, fliser eller grus. Bålfatet blir veldig hett når man fyrer, også på undersiden på grunn av strålevarmen.

 

Pass på at det aldri er noe brennbart i nærheten av ildstedet. Hold god avstand til vegger og eventuelle takoverbygg.

 

Bruk

Generelt om bruk av bålfatet

I bålfatet kan du fyre med ved. Vi er opptatt av sikkerhet. Når du fyrer i bålfatet er det viktig å ikke lage for stort bål. Da blir panna veldig varm og det kan være vanskelig å kontrollere flammene. Gnistfangere og -lokk er supert tilbehør som øker sikkerheten til bålfatet. Ellers er det viktig at man aldri går vekk fra et brennende bål. Ha gjerne en vannslange eller bøtte med vann i nærheten, så blir fyringen enda tryggere. Sørg for å slukke bålet skikkelig når bålkvelden tar slutt. Se også eget avsnitt med tips til hvordan du lager et godt bål.

 

Hvilken ved bruker du til bål?

I bålfatet kan du fyre med all slags ved. Vi anbefaler likevel å unngå ved som gnistrer mye, slik som gran og osp. Veden må være skikkelig tørr. For å finne ut dette kan du slå to kubber mot hverandre. Det skal gi en skarp klang. Samtidig er det lurt å fyre med småkløyvd ved. Da får du gode flammer med lite røyk. Tykkere kubber har lettere for å ulme. Du kan også bruke grillkull/-briketter dersom du skal grille pølse eller marshmallows.

 

Bygg et godt og lunt bål

For å få fyr i et bål er det tre forhold som må være tilstede samtidig: Brennbart materiale, oksygen og varme. Det finnes flere måter å lage bål på. For et bålfat er pagodebål og pyramidebål de to viktigste du bør kjenne til.

 

Pyramidebålet brukes blant annet som basis for å tenne de aller fleste andre bål. Bålet bygges innenfra. Start med en liten, luftig haug med opptenningsbrensel i midten. Her kan du bruke never, trefliser eller et par tennbriketter. Sett tre små pinner opp mot hverandre som en pyramide. Fortsett med litt større pinner. Stell deg slik at du skjermer for vinden før du tenner på. Når bålet har fått skikkelig fyr legger du på litt større ved inntil pyramiden. Etterhvert som du får bra med glør mater du bålet med småkløyvd ved.

 

Pagodebål gir rask varme og er ypperlig til matlaging. Her starter man med å legge to kubber (ca. 5–10 cm tykke) parallelt med god avstand fra hverandre. Deretter legger man to nye på tvers over de andre. Så bygger man et lite og luftig pyramidebål i midten. Tenn på før du fortsetter med å legge to og to kubber på tvers oppover i to lag til. Videre anbefaler vi å mate bålet innimellom med småkløyvd ved.

 

Ønsker man at bålet skal brenne saktere bygger man et tett pagodebål. Dette bålet anbefaler vi først og fremst om vinteren for det gir ekstra god varme. Et tett pagodebål bygges ved annenhvert lag med fire og fire kubber. Vent med å bygge pyramidebålet til du har stablet fire lag på tvers oppå hverandre. På toppen bygger du et lite pyramidebål som du tenner på. Slik får du et varmt og godt bål som varer lenge.

 

Tips og råd!

 • Fyr riktig! Bruk tørr, småkløyvd ved. Da får du god varme og lite røyk.
 • Bjørkeved brenner rolig og er perfekt for bål. Gran og osp bør du styre unna.
 • Et par tennbriketter gjør opptenningen enkel.
 • Ikke bygg bålet for høyt. Da kan det bli ustabilt og lettere rase.
 • Fyr sikkert! Les gjerne vår artikkel om trygge bål!

 

Kreativ matlaging ute

Å lage mat på bål er både morsomt, godt og lærerikt. Dessuten rører det ved noe av urinstinktet i oss. For å få mest glede av matlagingen er det lurt å fyre riktig. Vårt viktigste tips er å bruke tørr, småkløyvd ved. Da slipper man å hive etter pusten og å gni seg i øynene. Dessuten gir det mer stabil varmeeffekt, som er viktig når man lager mat.

 

Av og til er det vanskelig å vente. Når magen knurrer «jeg må ha mat» er det lett å starte pølsegrillingen over et bål i full fyr. Men de færreste av oss er særlig glad i svartsvidde pølser. Derfor anbefaler vi heller å ta en ventepølse mens bålet forvandles til masse glør.
Så skal det sies at terskelen er lavere når man kokkelerer ute. Litt svimerker her og der tåles. Etterhvert vil du også opparbeide deg erfaring på hva som fungerer best.

Tips for matlaging over fyrfatet!

 • Lag mat når det er glør eller små flammer. Da blir maten mindre svidd.
 • Mat bålet med en småpinne i ny og ne, så sørger du for jevn og god varme.
 • Ta deg god tid og kos deg ute i frisk luft!

 

Etter bruk

La bålet brenne ut og bålfatet avkjøle seg. Det er viktig at du er sikker på at det er helt slukket og trygt før du forlater bålet. Fjern rester og kull med en askebøtte og -spade (tilbehør). Gryta kan vaskes med klut eller en fille.  

 

Vedlikehold

Bålfatet krever lite daglig stell. Gryta er i prinsippet vedlikeholdsfri så lenge du passer på å bevare emaljen. Harde slag og skarpe gjenstander kan skade produktet bør man unngå. Ellers liker understellet å få et tynt strøk Bålpanneolje (tilbehør) av og til. Skal bålfatet ikke brukes på en stund kan det gjerne flyttes under tak.

Husk å tømme glosamleren av og til så hindrer du at det «flyter over».

Pass på gryta. Skulle du være uheldig å skade emaljen kan såret smøres med Espegard Bålpanneolje av og til.

 

Tilbehør som passer

Til Bålfat 70 finnes det også ekstrautstyr, som er kompatibel med Bålpanne 70.

 

Et trygt bål

Sikkerhet er noe som prioriteres høyt i Espegard. De anbefaler derfor alltid å bruke gnistfangere og gnistfangerlokk for å hindre at gnister flyr ut av fatet. Bålfatet står ganske lavt over bakken (ca 15 cm). Sørg for at det alltid plasseres over et ikke-brennbart underlag.

 

Ellers bør man alltid sjekke vær- og vindforhold før man gjør opp bål. Vind- og varmeskjerm beskytter mot vind. Det kan være lurt med et par bålhansker som tar vare på knokene. Oppsyn er også et viktig stikkord. Pass godt på barna som leker rundt et varmt bålfat.

 

Mat på Bål

Her finnes det et stort utvalg, som gir mange muligheter for kokkelering. Vi har blant annet ulike panner, jern og plater i støpejern som tåler høy varme. Her er blant annet vaffeljernet en klassiker. En kaffekjele er også smart å ha på lur når kaffetørsten melder seg. Ta ellers en titt på espegard.no.

 

Tips til grunnleggende utstyr

 • Sikkerhetsprodukter som gnistfangere, gnistfangerlokk, underlagsplate og varmehansker
 • Vind- og varmeskjerm
 • Kaffekjele
 • Bålpanneolje
 • Bålpinner for rask og enkel pålsesteking

 

NB. Denne modellen hete tidligere Fyrfat 70.

 

Kundeanmeldelser
Spørsmål & svar
Tilbehør
Alternativer
Support