Kinermony Killer variant

 

Hårvingede laksefluer har sine røtter kommer i Nord-amerikanske elver, men etter at de ble introdusert i Europa – spesielt på 1960-1990 tallet - har fulldressede laksefluer med vinger av fjær nesten forsvunnet fra laksefiskerens fluebokser.

 

 

I dagens laksefluer har vinger av hår fra geit, rev, hjortehale, såkalt tempelhund og arctic runner arerstattet de klassiske vingematerialene. Ikke bare var hårvingene lettere å binde, men materialene var både billigere og lettere å skaffe. Europeiske fluebindere var raske til å ta opp de amerikanske impulsene, og populariteten til hårvingefluene økte raskt.

 

 

Kinermony Killer er en klassisk – men samtidig moderne – hårvingeflue. Den er designet av Jock Royan, en ghille på Kinermoney-valdet i skotske Spey River. Det er knapt noen som fisker i Spey uten å ha en slik flue i boksen – eller aller helst i enden av fortommen. Og det er garantert ikke bare Spey-laksen som liker den! Fluene som er vist her, er en velkjent variant med overvinge av arctic runner (islandshest) og en enda mer populær variant bundet i såkalt flame-thrower-stil.

 

 

Hva trenger du for å binde denne flua?

 

Krok: Mustad DL70uBLN
Bindetråd: Dyneema eller GSP
Tag: Oval sølvtinsel
Bakkropp: Flat holographic tinsel
Ribb: Sølvtråd
Kroppshacklet: Gulhane
Framkropp: Sort flossilke
Andre kroppshackle: Hot-oransjehane hacklet
Underving: Hot-oransje og gull buck tail med Crystal hair
Ving: Sort Arctic runner hår
Fronthacklet: Blåtthane
Sider: Jungle cock
Hode: Rød

 

Framgangsmåte:

 

1)

Klem den dobbel kroken fast i bindestikka, fest bindetråden bak på krokskaftet og bind inn en bit tynn oval sølvtinsel. Lag en tag med fire fem tørninger.

 


 
2)

Bind inn sølvtråden og flat holographic tinsel til bakkroppen.

 


 
3)

Surr flat tinsel framover og bind av slik at den utgjør 1/2 av kroppens lengde. Legg på ribben i åpen spiral tre tørninger.

 


 
4)

Klargjør en gulhane hackel. Bind inn hacklet inn i spissen. Bruker gjerne tre tørninger til dette.

 


 
5)

Fest inn den sorte flossilken og en bit av sølvtråd. Bygg opp den fremre kroppsdelen av sort flossilke og legg på sølvtråden i åpen spiral.

 


 
6)

Klipp en liten bunt av gull og hot-oransje bucktail og bland sammen. Vingen skal vare ca. to ganger krok lengde.

 


 
7)

Fest inn tre stråler med Crystalhair oppå vingen.  Bind inn hot-oransje hacklet i spissen og surr så hacklet tre fire ganger og bind av.

 


 
8)

Over vingen består av en liten bunt av sort Arctic runner hår dette skal være like lang som Crystalhair flash.

 


 
9)

Bind inn en blå hanehackle i spissen og surr den rundt krokskafeten to-tre ganger. Ta to like jungle cock-fjær som du binder inn på hver side av flua.

 


 
10)

Avslutt med whip-finish og lakker fluehodet med rød lakk.

 


 
11)

Kinermony Killer bundet flame thrower stil.

 


 

 

Artikkelen er skrevet for Skitt Fiske av: Barry Ord Clarke