Fisker

 

Abbor på høsten - Lær hvordan du fanger drømmeabboren

Artikkelen er skrevet av våre ambassadører i Team Predator. Følg dem på Facebook.

 

Kunne du tenkt deg å teste ut abborfiske, eller er du rett og slett på jakt etter din drømmefisk? Da er høsten tiden på året hvor du virkelig bør satse. Nettene begynner å bli kalde, og de kortere dagene varierer stort med alt fra skikkelig ruskete høstvær til mer behagelige høstdager med frisk luft og sol. Abboren merker også at høsten er her, og er det en ting de konsentrer seg om nå så er det forberedelser til vinteren. Og forberedelsen består ganske enkelt av å bygge opp energilagrene. Da gjelder det å lokalisere byttefisk.

 

Nå spiser jo abboren hele året, men nå på høsten intensiverer den jakten og tar større sjanser ved å bevege seg ennå grunnere. Gjennom sommeren jakter mye av de større abborene mer fritt ute i vannlagene, der er det ikke alltid like lett å treffe på dem, men på høsten oppholder de seg mer og mer inne på grunnere områder.

 

Valg av fiskested

Det er aldri noe enkelt fasitsvar på hvor du finner abboren, men som de fleste rovfisker så elsker abboren strukturer, vegetasjon, smale sund, odder, øyer, skjær, trær under vann osv. Alt som skiller seg litt ut, som samtidig gir mulighet for kamuflasje, nærhet til dypere områder og ikke minst et sted som holder mye småfisk. Dette er alle gode utgangspunkter for ditt søk etter abboren.

 

Og husk, selv om plassen du har valgt føles helt fisketom, så kan det ofte være lurt å prøve ut noen andre områder først, for så å returnere til den første plassen senere på dagen. Vår erfaring er at de første ukene av høsten (september) så er fisket på sitt beste de aller første timene om morgenen. Da kan du være heldig å få oppleve skikkelig huggbonanza. Abbor på hvert kast er slett ikke unormalt. Senere ut på dagen blir det mer enkeltfisk og lange perioder uten action.

 

 

 

Hva vi fisker med når vi jakter abbor

Vi har alltid med oss et variert utvalg av jigger, crankbaits, jerkbaits osv, men på høsten klarer du deg utmerket med kun jigg. Jigger kan jo monteres og presenteres på mange måter, men du kommer langt med en standard shadjigg (fiskeimitasjon) på 8 – 10cm montert på et 7 – 15g jigghode i str 3/0. Selve fisketeknikken er forholdsvis enkel. Kast ut og la jiggen synke til bunn.

 

Husk å slå over bøyle slik at du lar jiggen synke på stram line, da kjenner du eventuelle hugg før den når bunn. La stangen peke direkte mot jiggen og hold den litt hevet (ca 45 grader) for så å løfte jiggen med små rykk. Sveiv inn slakk og kjenn at jiggen treffer bunn igjen. Øvelse gir mester, men det viktigste er at man hele tiden har kontakt med jigg og bunn. Tenkt deg at jiggen skal forestille en liten fisk som leter etter mat i og langs bunnen. La den stoppe helt opp noen ganger (spinnstopp/pause), og prøv å fiske litt variert.

 

Et annet alternativ, er å bruke snella mer aktivt. Det vil si at stangen holdes i ro, mens man heller skaper bevegelse ved å sveive inn 30-60cm. Stangen holdes da lavt og gjerne i litt vinkel i forhold til jiggen. Dette er spesielt effektivt dersom det er veldig kaldt i vannet og du skal kjenne de aller minste napp. Dessuten fungerer det også ganske bra når det blåser mye og man ønsker å holde stangen lavt for at vinden ikke skal ta for mye tak i sena.

 

 

 

 

Fortom eller ikke?

I og med at vi hovedsakelig fisker på bunn og gjerne på områder med struktur og/eller vegetasjon så kan det være smart å bruke fortom. Hovedsenen av flettet braid eller multifilament fiskesnøre er gjerne tynn og blir fort skadet. En forholdsvis kort fortom på rundt 60cm av 0,30mm fluorocarbon tar unna for det meste av slitasjen langs bunn. Blir man «plaget» av gjedder bør man gå opp litt i dimensjon, f.eks 0,46mm eller bruke en tynn stålfortom beregnet for predatorer.

 

Fortommen fester du til hovedlina med en dobbel uniknot. Det skal nevnes at det finnes mange fantastiske og ikke minst kompliserte fortomsknuter, men en kald høstmorgen fungerer dobbel uni helt utmerket. I enden av fortommen fester du en svivel eller hempe etter eget ønske, gjerne med enkel uniknot.

 

 

 

 

Ut å fiske!

Når jeg sitter og skriver dette kjenner jeg bare fiskefeberen øker og øker. Denne tiden bør benyttes ute på vannet, så pakk sammen utstyret og kom deg ut. Ikke gi opp selv om det føles dødt, for abborfiske betyr faktisk lengre perioder uten fisk, du må kaste, kaste og kaste. Lete etter fisken, nyte den deilige høstluften og plutselig treffer du den.