Holmsmoker røkspon kommer i fler ulike, men unike tresorter som alle gir sin karakteristiske gode og spennende smak enten det gjelder kjøtt eller fisk. Posene inneholder 6 liter (1,5kg) med spon til røyking av mat. Røyking er en veldig god og smakfull konserveringemetode for mat.
- 6 liter
- 1,5kg
- Mange smaker og treslag
- Mange bruksområder
- Til kjøtt, fugl, fisk, vilt, grønnsaker og sopp
Å bruke røykespon til å røyke maten er den eldgamle og ærefulle måten å tilføre smak til alt du kan lage mat. I gamle tider ble røyk brukt for å konservere kjøtt i lange perioder. I dag bruker vi det til å forsterke smaken av kjøtt ved å legge ved til bålet. Selvfølgelig, ikke hvilket som helst tre. God røyk produseres av en rekke tresorter - løvtre - som har lite harpiks og høy smak.
Generelt sett er alt tre som er hardt og fritt for harpiks (eller sevje) bra for å lage røyk. Hvis treet lager frukt eller nøtter du liker å spise, er veden vanligvis bra for røyking. Noe trevirke gir selvfølgelig bedre røyk enn andre. Tresorter som eple har en myk smak og vil ikke gi deg mye på kort tid, men hvis du lager mat på en stund, har det tid til å legge til den myke smaken uten å overdøve maten.
Røykepson er perfekt til å konservere at som fugl, fiske og kjøtt til å både holde lenger, men ikke minst for å øke måtene maten kan benyttes i annen matlagning, som pålegg eller som den er som snacks. Mengden med type tre som benyttes gir også en stor variasjon i ulike smaker som passer til ulik mat og drikke.
Homlsmoker røykesponet er tørt og rent, og inneholder KUN den aktuelle tresorten som er angitt.
Rent produkt beregnet for bruk for tilberedning av mat
Det er selvsagt et krav om at det skal brukes rene spon når man skal produsere mat.
- Det er IKKE benyttet motorolje (fra motorsag)
- Det er IKKE lim eller lakk i sponet (fra møbelindustrien)
- Det er IKKE brukt spon fra bartrær eller blandinger (best til dyrebutikken)
Sertifiseringer og godkjeninger
Produsenten er BRC-sertifisert og godkjent av Næringsmiddeltilsynet.
Bruksområder
Holmsmoker spon passer selvsagt alltid perfekt til Holmsmoker røykovn/maksin, men passer også veldig godt til mindre røykeovner som ABU røyken/ABU røykeren og lignende produkter. Kan også med fordel brukes i mange griller som har egen smoker/røyker påmontert.
Hvilken type spon skal jeg velge for å røyke fisk, fugl eller kjøtt?
Nedenfor forteller vi mer om hvilken type tre Holmsmoker røykspon er laget av og hva det passer til og hvilken type smak det kan gi. Men alle har sine favoritter så prøv deg frem til tdin favoritt smak og perfeksjoner den over tid.
Aprikos
- Aprikos er et meget fruktig og aromatisk spon, og passer til det aller meste. Prøv den gjerne på bacon, der er den himmelsk. Aprikos vil nok for mange raskt bli et favoritt spon.Litt som hickory, men søtere og mildere.
- Gir allrounder smak som passer til det meste. Prøv den gjerne til bacon
- Mat: Fjærkre, svin.
- Egenskap: Mild, søt
Bøk
- Røykspon av bøk er en alrounder som kanskje er det sponet som blir mest brukt av komersielle aktører. Avgir en middels kraftig røyk som passer godt til svin og storfe, men kan brukes til det meste.
- Har middels kraftig røyk som passer godt til storfe og svin
- Mat: Biff, storfe, lam, svin
- Egenskap: Medium, tre, bitter
Eik
- Spon av eik gir en sterk og fyldg smak i tillegg til at den setter en rik brunfarge på produktene. Eik er mye brukt til røyking av skinke i Østerrike, sørlig del av Tyskland og er generelt et av de mest poppulære treslag til røyking verden over. Dette er ofte den foretrukne typen tre som er veldig god til kjøtt. Trygt valg for den som nettopp starter på sin reise innen røkt mat.
- Gir en sterk og fyldig smak som passer godt til svin, storfe, lam og fisk
- Mat: Biff, storfe, lam, svin, fugl, fisk
- Egenskap: Mild, tre, litt søt
Einer
- Einer er tradisjonel en vanlig tresort og bruke til røyking i Norge. Kanskje spesielt på vestlandet er bruken av Einer veldig vanlig. Einer setter en særegen og kraftig smak og kan brukes til storfe, svin, laks og vilt. På grunn av den kraftige og særegne smaken kan det være tilstrekkelig å tilsette litt einer mot slutten av røyketiden og ikkje nødvendigvis bare bruke einer i røykeprosessen.
- Det meste av einersponet er 2-8mm i størrelse, men inneholder en del større biter (opptil 3-4 cm lengde) som kan gjøre at Holmsmokeren får poblemer med mating av spon til varmeelementet. Vær derfor påpasselig ved påfylling av spon å sorter ut de større bitene.
- Gir en kraftig og særegen røyksmak som passer til storfe, svin, laks og vilt
- Mat: Storfe, fisk, laks, vilt.
- Egenskap: Kraftig, sterk, frisk
Eple
- Eplespon kan ha en fantastisk duft og smak som gjør at man umiddelbart assosierer med eple. Det finnes utallige varianter av eple, der smak og lukt varierer. Således er det også med spon fra epletre - Der vil være forskjeller i smak og lukt fra produksjon til produksjon.
- Eple er kanskje ikke det mest brukte røyksponet, men har blitt en personlig favoritt til røyking av bacon og skinker.
- Gir en lett, fuktig og søtlig røyksmak som passer godt til svin, fjærkre og sjømat.
- Mat: Biff, svin, fugl, fisk og sjømat.
- Egenskap: Lett, fruktig, søt
Hickory
- Selv om hickory gir en kraftig eller særegen smak, så er den ikkje bitter. Hickory er veldig mye brukt til røyking av bacon i USA og mange vil nok kjenne igjen smaken av amerikansk bacon når man kjenner lukten av hickory.
- Gir en kraftig, nøtteaktig smak som passer til storfe, svin, laks og vilt
- Mat: Biff, storfe, svin, fisk, laks og vilt
- Egenskap: Sterk, nøtt, bacon
Kirsebær
- Spon fra kirsebærtre er av mange regnet som favoritten til røyking av mat. Kirsebær gir en mild fruktig aroma og vil i tillegg sette en mørk farge på produktene, spesielt ved varmrøyking.
- Gir en fruktig røyksmak som passer til storfe, svin, fjærkre og vilt.
- Mat: Biff, storfe, svin, fugl, fisk og vilt
- Egenskap: Medium, fruktig, skarp
Lønn
- Lønn, sammen med or, er av de mer allsidige spontypene. Lønn gir en mild og fin smak som passer til det meste og fungerer godt i blanding med kraftigere spontyper. Det er også svært lavt innhold av tjære i lønn.
- Gir en allrounder med mild og fin smak som passer til det meste.
- Mat: Biff, svin, fugl, fisk.
- Egenskap: Medium, tre, fyldig
Or
- Or gir en lett og nøytral røyksmak som passer til det meste. Or inneholder også noe naturlig nitritt som både gir en ekstra konserveringseffekt og bidrar til fin farge på produktet i røykskapet.
- Passer spesielt godt til feit fisk som laks og ørret. Men er også en allrounder som passer til det meste.
- Mat: Biff, lam, svin, fugl, fisk.
- Egenskap: Lett, tre, nøytral
Spesialblanding for Laks og Ørret
- En spesial blanding av or, eple og hickory etter oppskrift fra Håkon Holm (oppfinner av Holmsmoker). Blandingen gir en herlig spenstig aroma på røkt laks og er en favoritt for mange storfiskere.
- Håkon Holm´s spesialblanding til laks og ørret
Spesialblanding for Bacon og Viltkjøtt
- Dette er en spesialblanding med or, kirsebær og hickory etter oppskrift fra Håkon Holm (oppfinner av Holmsmoker). Den gjenskaper det opprinnelige uttrykk i bacon med et hint av hickory slik vi kjenner det fra ekte amerikansk bacon. En skikkelig favoritt for storviltjegere og villsvinjegere.
- Håkon Holm´s spesialblanding til bacon og vilt.
Kan man røyke mer enn fugl, fisk og kjøtt, f.eks. grønnsaker?
Ja selvsagt kan man også røyke annet enn fugl, fisk og kjøtt. Men husk på at grønnsaker, sopp, nøtter og andre planter trenger mye kortere tid i en røkovn enn f.eks. kjøtt. Prøv deg frem med din favoritt røyksmak.
Det er også mulig å røyke urter dersom man prøver seg forsiktig frem, men ofte er resultatet best om man bruker urter på "hovedretten" man røyker.
Her er en liten liste på andre saker du burde prøve å røyke som tilbehør eller som vegans hovedrett.
- Mais
- Squash
- Rød løk
- Gul løk
- Hvitløk
- Bønner
- Mandler
- Hasselnøtter
- Paprika
- Søt paprika
- Chili
- Sopper
- Tomater
- Rosenkål (delt)
- Kål
- Asparges (oppdelt)
- Aubergine
- Gulerøtter
- Blomkål
NB! Husk at røykspon er et rent naturprodukt og farger kan variere over tid.