Hva er Monofilament?

 

Som navnet tilsier, er Monofilament fiskeliner, eller "Mono" for kort, en enkel streng med materiale, i motsetning til Multifilament liner, som er laget av flere lengder som er smeltet, flettet eller buntet sammen.


Monofilament kan lages av flere forskjellige materialer, men det aller mest brukte er nylon.


Ofte kan flere variasjoner av nylon bli blandet til copolymer og multipolymer for å produsere nylon liner med forskjellige egenskaper som strekk, brudd og slitestyrke, samt også andre attributter som farge og densitet.


Fordelene ved Mono

 

På grunn av fleksibiliteten i linen er den veldig enkel og håndtere, og den fungerer veldig godt i de aller fleste fiskesituasjoner. Fleksibiliteten i Mono gjør den lettere å håndtere og kaste med enn stivere liner.

 

Mono strekker seg mer enn superliner og lettere enn fluorocarbon, noe som lar den tilgi mer enn andre liner.

 

At linene strekker seg under press gjør at mono også forhindrer kroken fra å rive hull i fiskens munn, som igjen kan ende i at fisken løsner fra kroken. Dette er en faktor på både krokene du bruker og lengden på kampen din med fisken, spesielt om du sloss med en større fisk på kort avstand. For eksempel, mange stor-abbor fiskere foretrekker en kraftig monoline fremfor superliner.

 

Monoliner er ofte tykkere enn superliner, og dette kan sette en demper for hvor dypt du klarer å fiske pilk eller sluk, men du kan også bruke den tykkere omkretsen til din fordel, som ved at softbaits synker saktere, ved fiske rundt fjell og stein ved å utnytte mono sin høye slitestyrke.

 

Monoliner har nesten helt nøytral oppdrift og synker derfor veldig sakte. Dette gjør den ideal til fiske der du ikke ønsker å aksellerere sluk eller wobblers synkehastighet.

 

Monoliner er også knutevennlige. Du kan bruke en mengde av sterke, enkle knuter uten og måtte ofre bruddstyrken i linen. Knuter som Trileneknuten og Palomarknuten beholder nesten all knutestyrke.

 

Mono har mange fordeler, men også noen bakdeler

 

På grunn av strekken i linen er den ikke veldig sensitiv. Om du har behov for å kjenne de minste napp fra småfisken, eller føle deg frem over bunnen er nok en superline eller fluorcarbon line ett bedre valg.

Mono har også lavere bruddstyrke per millimeter tykkelse enn både multifilament og fluorcarbon, noe som igjen betyr at du må bruke en tykkere line for og nå ønsket bruddstyrke. Dette kan være en fordel om du vil at baitet skal synke saktere, men det betyr også at du ikke får fisket like dypt med mono som med superliner.

 

 

Hva er en superline?

 

Superliner laget av markedets beste Dyneema er ett gel spunnet polyethylen materiale som er 15 ganger sterkere enn stål per vekt. Dette resulterer i at superliner tilbyr null strekk i typiske fiskesituasjoner, lavt minne og takket være strekkfastheten, veldig tynne linediametere.

Produsenter bruker en mengde forskjellige teknikker i produksjonen av superliner. For eksempel, FireLine er termisk bundet sammen til en tøff, glatt og lettkastende line.

 

Fordelene ved multifilament


Takket være at den ikke har noe strekk, blir informasjonen sendt lettere fra sluken til stangtuppen gjennom superliner enn andre liner med strekk. Du føler lettere napp, når sluken dras mot bunnen og om sjøgress eller lignende har hektet seg i kroken.

 

De er de absolutt beste linene når det kommer til bruddstyrke per tykkelse. Hvor en nylonline må måle rundt 0.30mm på 8kg bruddstyrke, finner du superliner på kun 0.15mm tykkelse som har samme bruddstyrken.

 

Tynnere liner byr på flere fordeler. Fordi det er mindre materiale for vannet å ta tak i ved dorging, drift og bølger, får du enklere fisket dypere. Tynnere liner lar deg også presentere sluk å krok mer diskre ved fiske på inaktiv eller sky fisk. Superliner lar deg også kaste lengre selv med de minste spinnere og sluker grunnet tynne diametere, og god finish som skaper lite friksjon i stangringene.


Bakdelene ved multifilament

 

Sjokkstyrken er ikke like god hos multifilament som hos nylon, derfor bruker mange en fortom av nylon eller fluorocarbon for å tilføre litt strekk, mindre synlighet og slitestyrke i enden av snøret.

 

Ikke alle knuter holder like godt på multifilament som på monofilament. Knuter som Palomar knuten fungerer godt, men her er det best å følge produsentens anbefalinger – disse står som regel på forpakningen.

 

For skjøting av multi og monofilament har du noen gode alternativer som kirurgknuten og uni/uni knuten.