Fotograf: Inger Marie Grini

 

Ikke bare er torsk er en sterk juletradisjon, men den er også et deilig avbrekk fra den tunge kjøttmaten i julen.

 

Torsk er en god gammeldags klassiker som julemiddag. Det er særlig på Sørlandet og i Nord-Norge at torsk serveres som middag på selve julaften, men mange spiser torsk i løpet av romjulen.

 

 

Den tradisjonelle klassikeren serveres selvsagt med kokte gulrøtter og mandelpoteter. En liten vri er å steke gulrøttene i litt smør med frisk, hakket timian til og gjerne en teskje honning smeltet i smøret. Det gir deilig sødme til grønnsakene.

 

Ønsker du deg en festvariant som går bort fra klassikeren, anbefaler vi torsk med rotmos og rødvinssaus. Rotmosen er laget med gulrøtter og kålrot, og den bakte torsken har smak av både ingefær, appelsin og rosmarin. Perfekte smaker sammen med den kraftige rødvinssausen.

 

 

 

Fotograf: Studio Dreyer-Hensley


 

 

Ingredienser

6 personer

 

 

1,2 kg  torsk, ryggfilet med skinn

2 ss  salt

1,5 dl  olivenolje

3 stk  stjerneanis

2 stk  nellikspiker

2 stk  laurbærblad

5 stk  pepper, hel sort

3 skiver  ingefær, frisk

0,3 stk  appelsin

 

Rotmos

600 g  kålrot

300 g  gulrot

1 kvist  rosmarin, frisk

0,5 stk  sitron

50 g  smør

1 dl  matfløte

Salt og pepper

 

Rødvinssaus

1 stk  sjalottløk

1 ss  gressløk, frisk

0,5 ts  timian, frisk

1 dl  rødvin

2 dl  fiskekraft

2 ss  smør

Salt og pepper

 

Tilbehør

Mandelpotet

 

Framgangsmåte

 

  • Sett stekeovnen på 150 °C.

  • Dryss salt på torsken og la den ligge i 10 minutter.

  • Skyll den godt i kaldt vann og tørk den lett med tørkepapir.

  • Skjær torsken i serveringsstykker.

  • Ha olivenolje, krydder, ingefær og skall av appelsin i en ildfast form og legg i torskestykkene med skinnet opp.

  • Bak i stekeovnen i ca. 15 minutter.

  • Dra skinnet forsiktig av rett før servering.

 

Rotmos

 

  • Skrell og skjær gulrot og kålrot i biter, og kok dem møre i vann med rosmarin og sitronskiver.

  • Kok til grønnsakene er helt møre, og kast rosmarin og sitron.

  • Hell av kokevannet og mos gulrot og kålrot sammen med smør og matfløte til en grov mos.

  • Smak til med salt og pepper.

 

Rødvinssaus

 

  • Finhakk sjalottløk, gressløk og timian og surr alt i litt smør til løken er myk.

  • Tilsett rødvin og fiskekraft, og kok inn til det halve.

  • Sil sausen og pisk inn smøret.

  • Smak til med salt og pepper.

Server torsken med rotmos, rødvinssaus og mandelpotet.

 

Tips: Om du ønsker mer smak kan du legge noen hele hvitløksfedd i formen sammen med torsken.

 

 

Du kan også godt prøve med gulrotstuing til fisken også. Kokt torsk og gulerotstuing er en nydelig kombinasjon.

 

 

 

Fotograf: Astrid Hals

 

 

Dessert til julemiddag med torsk

 

 

Ingen julemiddag uten dessert, og når man først er i gang med skikkelig fest, må man kjøre løpet helt ut med en staselig avslutning. Vi elsker multer, men hva med å lage en vri på tradisjonsdesserten også? Julekrydrede multer er akkurat den vrien. Server den gjerne i søte små glass, med krumkaker eller strull til.

 

 

Hva mer kan en ønske seg til jul da? God jul og skitt fiske!

 

Varen er på lager.
Varen er bestilt fra leverandør og leveringsdato er bekreftet.
Varen er ikke på lager, men dersom du bestiller vil vi bestille den inn fra leverandøren med en gang.
Varen må bestilles fra leverandør.
Varen befinner seg på fjernlager.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varene bestilles fra vår leverandørs lager.
Ubekreftet - Ta kontakt med kundesenter for nærmere informasjon.