10 tips til overnatting utendørs i hengekøye!

 

Artikkelen er hentet fra boken "Norges beste tureventyr" av Hege og Stine Schultz Heireng, og gjengitt med tillatelse fra nettsiden Tursøstre.no.


Nå nærmer sommeren seg med stormskritt, og det begynner å bli både varmere, enklere og mer behagelig å overnatte ute i naturen. Hengekøye er et ypperlig alternativ til annen overnatting dersom du har tenkt deg en tur i skogen eller på fjellet. Det er behagelig å ligge i, lett å bære med seg, og kan settes opp over alt. Hvis du enda ikke har prøvd overnatting i hengekøye, har du en fin naturopplevelse i vente!

 

 

1. Hvilken hengekøye skal jeg velge?

Husk å velge hengekøye beregnet på overnatting. Vi bruker typen Ticket to the Moon, men det finnes flere andre merker.

 

2. Husk å kjøpe med opphengstau til hengekøya!

Opphengstau med kroker til hengekøya følger ikke alltid med. Du vil bli overrasket over hvor enkelt det er å feste hengekøya i trærne. Hengekøya siger noe ned i løpet av natten, så sørg for å ha minimum en halvmeters avstand fra bakken når du ligger oppi.

 

 

3. Blir det kaldt?

Husk at når du overnatter i hengekøye, sover du under åpen himmel. Det kan fort bli kaldt dersom temperaturen synker i løpet av natten, spesielt nedenfra når kulda kommer snikende gjennom en flattrykt sovepose. Sørg for å ha godt med isolasjon å ligge på.

 

Vår erfaring er at myke underlag fungerer best. Vanlige liggeunderlag er ofte stivere, som kan gjøre hengekøya mer ustabil. Du kan gjerne bruke ullteppe, skinnfell eller kjøpe spesiallagde underlag for hengekøyer. Også må du selvsagt ha en sovepose tilpasset sesongen!

 

4. Hvilke trær skal jeg velge?

Hengekøya trenger ofte større plass enn du tror. Velg to trær som står ca. 4-5 meter fra hverandre. Står trærne for tett, og buen på hengekøya blir for stor, kan det bli mindre behagelig å sove i den. Står trærne for langt fra hverandre, og køya blir for strak, vil hengekøya bli ustabil.

 

Prøv deg frem for å finne en løsning som passer for deg. Vær bevisst tykkelsen på treet du henger opp køya i. Er treet for tynt kan det fort bli svai, som kan føre til at tarpen du henger over hengekøya blir slapp og begynner å blafre i vinden, eller at hengekøya gynger mer enn nødvendig.

 

 

5. Singel eller dobbel hengekøye?

Hengekøye for to personer er varmt og godt, men kan også oppleves som litt mer begrensende med tanke på liggestilling. Det er også mer uroligheter i løpet av natten, med mindre hengekøyepartneren din ligger veldig rolig. Vi har sovet mye én person i dobbelhengekøye – det er skikkelig luksus!

 

6. Hengekøye i regnvær?

Dersom det er fare for regn (eller snø) er det lurt å henge opp en tarp (presenning) over hengekøya. Dette gjør opplevelsen en del lunere. Husk at det kan bli en del støy i tarpen dersom det er mye vind, så stram den godt og husk ørepropper. Det finnes spesialsydde presenninger for hengekøyer, men vanlig presenning duger også fint.

 

Husk line som du trekker mellom trærne som tarpen kan festes over. Fordelen med hengekøye er at du kan overnatte i ulendt terreng og når det er vått på bakken.

 

Det kan også fungere fint å henge opp en fjellduk og bruke den som en tarp også, så lenge den er stor nok.

 

 

7. Ligge i hengekøye i vind?

Vindretning kan være lurt å tenke på. Mye vind fra siden kan oppleves mindre komfortabelt siden dette medfører mer gynging. Vær også bevisst på plasseringen av hengekøya. Tidlig på sesongen er det ofte kaldt om morgenen, og det kan være fint å få morgensolen på hengekøya.

 

8. Hengekøye om vinteren?

Hengekøye kan fint brukes om vinteren, men husk at du da trenger varmere sovepose, varmere underlag og gjerne tarp for å gjøre det lunere. Vår erfaring er at vinterovernatting krever ekstra ull og utstyr, men at det blir varmt og akkurat like fint som om sommeren.

 

 

9. Hengekøye om sommeren?

Myggnett er (dessverre) et must dersom det er mye mygg i området. Det finnes spesialnett for hengekøyer som kan festes rundt hele køya. Vi har også brukt myggnett for barnevogn og dratt over hodet – fungerer fint det også!

 

 

10. Hopp over punkt 1-9

Bare ta med hengekøya, finn to trær og prøv selv! Det viktigste er at du kommer deg ut og nyter naturen.

 

 

God tur og lykke til med overnatting i hengekøye!