Når man ferdes på sjøen må man alltid sette sikkerheten i forsetet. De fleste av oss tror nok de kjenner farvannet ut og inn men historiene tilsier at det er mange som går på en smell for å si det sånn. Jeg har selv gått på en smell selv med godt navigasjonsutstyr i båten da jeg valgte å stole på meg selv fremfor infoen jeg fikk opp på skjermen. Det viste seg at jeg tok feil og at jeg har hatt veldig flaks alle de andre gangene jeg kjørte gjennom det sundet.


Ekkolodd

Mange benytter et ekkolodd i båten og føler seg nok rimelig trygge. Ulempen med et ekkolodd er det måler kun dybden rett ned og da kan det allerede være for sent hvis båten er i bevegelse.


Et rent ekkolodd er helt supert når man ferdes i kjent farvann og skal benytte det til fiske. Da får man lett sett dybder og bunnforhold slik at man enkelt kan f.eks. sette en hummerteine på rett sted. De fleste ekkolodd har også en funksjon som gjør at du kan se fisk i vannet under båten.

 

I dag så selges ekkolodd til båter fra ca. 1300,- og oppover. Jo dyrere de blir jo mer funksjonalitet og nøyaktige blir de. Hva som er rett ekkolodd til ditt bruk avhenger av hva du skal bruke det til. Nyere ekkolodd i dag har funksjoner som Down Imaging® noe som betyr at bildet som vises på enheten skal ligne på et «fotografi» av bunnen. Det er ikke like godt som et bilde men det er veldig mye bedre enn et gammelt ekkolodd og det er også mye lettere å se detaljer på bunnen som stener mm.  Det er som regel lurt å ta en prat med oss om hvilket produkt som passer best for deg og om ditt eksisterende ekkolodd fremdeles holder mål.

 


Kartplotter med GPS

Med en kartplotter i båten så har du både oversikt over hvor du befinner deg på kartet og hvor dypt det er i området du befinner deg i. Kartplotteren har som regel all funksjonaliteten et rent ekkolodd har men i tillegg så kan du også installere en kartbrikke med nyttig informasjon om dybder og ikke minst se de skumle grunnene. Siden en kartplotter har GPS er det også lett å merke av fiskeplasser og andre ting i kartet slik at du lett finner tilbake eller unngår et område på et senere tidspunkt.


Vi får stadig kunder i butikken hos oss som sier at de ikke trenger noen ny kartplotter siden de har en eldre enhet i båten sin fra før. Det mange kunder vi snakker med ikke er klar over er at de gamle enhetene ofte er veldig dårlig oppdatert og kartene er så gamle at de kan være farlige å bruke. Ferdes du i kjent farvann som nevnt tidligere er ikke faren så stor, men skal du inn i nye områder kan det begynne å bli skummelt. Mange vi snakker med nevner også at kartet på deres navigasjonsenhet oppdateres for sakte og at det hakker litt. Dette er en kjent problemstilling og skyldes at de gamle enhetene ikke er raske nok på ytelse så hvis du har en passe rask båt så kjører du rett å slett fortere enn det enheten greier å oppdatere seg, d.v.s. at du kjører fra kartet. Som de fleste da skjønner så har man egentlig ikke noen kartplotter som fungerer hvis man ikke sakker ned på farten. Nyere navigasjonsenheter i dag er heldigvis raske nok så disse greier selv ikke de raskeste båtene å kjøre fra.

 


En annen viktig ting å tenke på ved valg at navigasjonsenhet er at jo fortere båten din går jo større skjerm må du velge. Har men en liten skjerm så greier man rett å slett ikke å få med seg informasjonen på skjermen når man kjører fort. Så en enhet med 4 til 5 tommer skjerm blir for liten på båter som går i 20-25 knop og oppover. På raske båter anbefaler vi derfor å velge en større enhet med f.eks. 7 til 9 tommer skjerm.


En kartplotter starter på ca. 3000,- og oppover pluss kart som starter på ca. 1690,-.


Portable enheter

Flere og flere har fått øynene opp for de portable enhetene som er på markedet i dag. Humminbird har to flotte ekkolodd som man lett kan ta med seg og montere på båten. Enhetene benytter vanlige AA batterier og egner seg også til isfiske. Den ene modellen Buddy Max DI har justerbar lengde på sensoren og downimage for bedre detaljer. 

 

 


Deeper er nok et av de heteste produktene om dagen. Dette er kun en liten «Ball» som overfører bildet til din telefon eller nettbrett. Dette ekkoloddet kan enten festes på stangen og kastes ut i rett posisjon eller festes på en flexarm på båten. Deeper Pro + har også mulighet til å tegne detaljerte karter for bunnen og lagre dette for senere bruk. Mange fiskere vi har snakket med har fått seg en overraskelse når de har benyttet en slik enhet i f.eks. en lakseelv. Kulpene som de var helt sikre på hvor befant seg var på helt andre plasser i elva. 


Så tenk sikkerhet når du er i båten og få bedre fangst når du benytter rett ekkolodd. Har du spørsmål så kontakt oss enten pr. mail eller pr. telefon så hjelper vi deg.


God Sommer!


 

Artikkelen er skrevet av: Joachim Heibø