Det er noe spesielt når det kommer til fluefiske etter sjøørret. Der man står å svinger lina i alle slags værforhold med den lille flua som sitter i enden, og som kastes noen meter ut i de frie vannmasser med håp om at den skal trekkes forbi en sulten sjøørret som gjerne skal gape over, men hvorfor fluefiske kontra slukfiske?
Dette handler vel mye om hver sine gleder og hva man liker å fiske med, men som med mye annet så påvirker årstidene hva man fisker mest effektivt med. Våren er en tid der fluefiske kommer godt frem som en favoritt.
Fluefiske etter sjøørret er en av de mest voksende fiskeformene i Norge og det blir stadig mer populært.
Sakte, men sikkert kommer våren snikende. Mange forbinder våren med sjøørretfiske og det er kanskje ikke så rart da våren blir betegnet som høysesong for nettopp sjøørretfiske.
Vinteren slipper taket og i takt med vårsolen så begynner vanntemperaturen å stige. Det tar tid før vanntemperaturen stiger skikkelig, men en forandring i temperaturen fremover gjør at byttedyrene våkner til liv igjen og sjøørretene blir mer aktive.
Det er i disse tider fluefiske etter sjøørret kommer til sin rett, sjøørretene sprer seg mer og er mye mer aktive. Det er kanskje derfor mange oppfatter denne tiden av året som den beste tiden å fiske sjøørret på. Joda fluefiske året rundt, men som skrevet ovenfor så er de ulike årstidene med på å påvirke hva man fisker mest effektivt med.
Hva trenger man av utstyr?
Det å anbefale en fluestang til en person er vanskelig. Det er blitt mye bra på markedet nå og jeg vil nok si at man ikke bør se på prislappen når man velger en fluestang.
Det å finne en stang som passer til sin egen kastestil og som man føler både fungerer til kasting og leverer en god fiskeopplevelse er viktig. Legger man litt penger i en stang så får man selvfølgelig kvalitet, bare husk på at prislappen styrer ikke hva som fungerer.
Jeg selv bruker både dyr stang av kjent merke med høy kvalitet, men også stenger av de billigere merkene. Begge deler finner jeg glede av og som trives i min hånd. Sjøørretfiske i sjøen er det gjerne 9 - 9,6` klasse 7 og klasse 6 som gjelder.
Det er ingenting som sier at man ikke kan bruke annet, men nevner dette som det mest vanlige.
En riktig flueline tilpasset til den fluestangen man velger er svært viktig. I hvert fall om man ønsker en god kasteopplevelse. Nå er det smak og behag for hver enkelt over linevalg, men er man ganske fersk innenfor dette fisket eller vurderer å begynne med dette så anbefales det sterkt å ikke kjøpe noe før man eventuelt har pratet med en av dem som jobber i butikken eller får hjelp mellom noen som kan dette.
Et feil valg av flueline til din stang kan være med på å gjøre at du får en kjedelig opplevelse av at man ikke klarer å kaste. Det å gå inn på riktig lineklasse, vekt, lengde osv kan for mange være litt komplisert, så bruk kunnskapen til venner, bekjente eller dem som jobber i butikken. Da får man god hjelp og mest sannsynlig riktig tilpasset line til stang.
En annen viktig faktor er valg mellom flyt og diverse synke liner.
Også her er det mye forskjellig å velge mellom. Jeg selv bruker en Fast Intermediate line som en allround line året rundt. Dette er en line som passer bra til de fleste plasser og værforhold.
En flyteline kan være greit å ha liggende for de dagene med stille vann og eventuelt vakende fisk da man gjerne vil fiske høyt i vannet og mest mulig hengende med flua eller da eventuelt tørt.
Diverse synkeliner i forskjellige grader om man ønsker å fiske av dypere partier mer effektivt. En god synkeline for å komme skikkelig ned kan til tider være avgjørende, men skal jeg selv anbefale en line så ville jeg valgt en Intermediate/ Fast Intermediate line som en allround line.
Fortommer kan gjøres enkelt ved å kjøpe ferdig taperte fortommer eller man kan lage dem selv. Jeg bruker selv 9` ferdig taperte fortommer som går ned til rundt 0,26 mm + ca 1 meter +/- lengde med 0,24mm som brukes som spiss før fluen blir bundet på. Dette er standard oppsettet for meg ved vanlig fiske.
Når vannet er klart, stille eller det eventuelt er litt mer "hengende" fiske jeg ønsker med flua så bruker jeg en ferdig tapert 12` fortom ned til ca 0,26mm + en spiss jeg varier tykkelse og lengde på ut i fra der og da.
For eksempel ved svært klart vann og fisk som går å plukker, ser ned i flueboksen og velger en liten "loppe" så holder jeg meg på ca 1 - 1,5 meter spiss, men tar gjerne å går ned på tykkelsen så mye jeg tørr. Som regel ender jeg på 0,21mm, men i ekstreme tilfeller har valget vært helt nede i 0,17mm. Dette mye for å få mest mulig levende og naturlig bevegelse i flua.
Nå tenker man sikker bare tullball om dette, men med årene har det vist seg gang på gang at det er noe i det. Kanskje handler det litt om trua på sine egne tanker. Ja da er det vel bare å gjøre det man tror på og ta det deretter. Uansett det kan gjøres enkelt eller litt mer komplisert, men å tilpasse seg til ulike forhold og fluevalg er uansett viktig.
Vadeutstyr er ikke noe man MÅ ha, men det anbefales sterkt. For å fiske av ulike plasser mest effektivt og for å komme seg til plasser man må krysse vann så er jo vadeutstyr viktig. Nå har det seg slik at uansett skal man alltid fiske av nærme land før man vader rett ut.
Dette er et lite, men godt tips som man alltid bør tenke på da fisken til tider kan stå helt inntil land.
Vadebekledning så er det som med alt annet mye å velge mellom. En god vadebukse, gode vadesko og en vanntett/vindtett jakke så er mye gjort. Det å kle seg godt er viktig på fisketur selv nå på våren.
Det er fortsatt kaldt og lett å la seg lure av en sol som varmer litt igjen på dagen etter en kald vinterperiode. Morgenfisket kan være svært kaldt også etter solen går ned. Så kle seg godt under vadeutstyret er viktig, eventuelt ta med en ekstra varm genser i sekken.
Husk at om man beveger seg mye og forflytter seg så blir man lett svett om man har pakket seg helt inn med klær. Det igjen gjør at man lett begynner å fryse når man er mindre aktiv igjen. Så det å kle seg lagvis og riktig er kanskje ikke så dumt.
En vadestav kan være kjekt å ha om man vader mye og gjerne om man vader mye på plasser med mye stor stein på bunnen. Kan være greit å støtte seg til. Det har vært et par episoder der vadestav har blitt glemt hjemme og resultatet har vært noen forfriskende ufrivilige vårbad.
Valg av fluer er en stor og viktig del av dette fisket. Troen på det man setter i enden er viktig og ja man kan få sjøørret på det meste av det man velger. Uansett så er fluevalg og tankene rundt dette en stor del av dette fisket.
Det å ha kunnskap om byttedyrene til sjøørretene og hvor dem oppholder seg kan være en meget stor fordel. Det finnes mange ulike imitasjon fluer av alt fra reker, lopper, glassål, kutlinger, sild osv.
Kan nevne noen velkjente fluer som er populære sjøørret fluer. Vaskebjørn, Speykulingen, Pattegrisen, Jiggy, Klympen, Kobberbassen, ja man kan egentlig fortsette i det uendelige.
Dette var navn på fluer som stadig går igjen når det kommer til sjøørretfiske for mange og også for min egen del. Det å ha noen imitasjoner av de ulike byttedyrene kan være greit å ha i boksen.
Ved valg av flue så bør man først og fremst tenke på størrelsene. Det er ikke slik at jo større fluer man bruker jo større fisk får man. Det skjer svært ofte at man får stor sjøørret på veldig små fluer.
Når de større fiskene først kommer opp på grunnere vann og går å plukker diverse snadder så kan en liten flue være det som skal til for at den tar. Veldig ofte skjer dette under daletiden. Altså når flua synker når man har pause i inntrekket. Jeg fisker selv bevist med mindre fluer frem til vannet blir varmere. Først ut i mai og utover kommer gjerne de større fluene på.
Inntrekk kan jo gjøres på å mange måter. Man kan fiske hurtig ved å legge stangen under armen og trekke med begge hender. Kjappe og korte trekk, sakte, lange og mye daletid. Ja det varier mye over hva som fungerer.
Noen dager må det rett og slett fart til for å få noe flex. Derfor er det viktig å varierer mye og da særlig frem til man kanskje ser et mønster i hva som fungerer denne dagen. Variasjon på inntrekkene er uansett et nøkkelord.
Fluefiske etter sjøørret kan gjøres så komplisert man vil. Har man kunnskap over sine fiskeområder og hvor byttedyrene er, ja da øker jo sjansene betraktelig for å komme i kontakt med sjøørret. Jeg liker å si at sjøørretfiske med flue kan være så enkelt til tider, men også omvendt.
Man blir liksom aldri utlært og hver tur har sin egen sjarm. Det som er moro er at ofte når man har lært sine fiskeområder å kjenne så ser man gang på gang et mønster i fangsten. Samme spotten ved den samme steinen ved de samme forholdene.
Ganske moro og bidrar til alle de ulike tankene vi går rundt med. Troen på det vi gjør er viktig og kunnskapen vi samler opp gjør det enklere med tiden.
Så fluefiske etter sjøørret er virkelig å anbefale. Det er noe helt eget med det å snike seg på grunt vann og legge lina ut mot en stein på 80 cm vann. Flua lander og man begynner å trekke. Så ser man bølgen bak som suger i seg flua.
Den følelesen er fantastisk og gjør at man bare vil oppleve dette på nytt.
Jeg avslutter med noen gode tips for sjøørretfiske med flue nå fremover.
- Tidlig vårfiske kan fortsatt være tregt så oppsøk grunne bukter og viker.
- Dager med sol kan gi best fiske utover dagen.
- Finn temperert vann. Skift fiskeplass om det ikke skjer noe etter en stund.
- Prøv fluer av mindre størrelse. Variasjon av naturlige farger og sterke farger.
- Varier på inntrekk. Ikke heng seg opp i at vannet er kaldt og at man MÅ fiske rolig.
- Fisk av marbakker eller dypere vann om fisket på grunt vann uteblir.
- I takt med varmere vann så kan morgenfisket være svært effektivt.
- Vad ikke rett ut på fiskeplassen. Fisk av først da sjøørretene kan stå helt inntil land. Fisk av inntil land og fisk gjerne av i en vifteform. Da dekker man helle området før man går ut.
- Fisk deg inn i mørket. Dette forbindes gjerne med de varmere årstidene, men prøv også nå fremover så skal man kanskje se at det var litt lurt.
Så da ønsker jeg dere SKITT FISKE i tiden fremover!
Artikkelen er skrevet av: Ole Martin Gilbu - Fiskejegeren