Skreifiske Tips og triks

 

Hvem har ikke hørt om det berømte Skreifisket i Lofoten? Skreien - den storvokste, gyteklare og velsmakende torsken som trekker inn fra Barentshavet mot norskekysten. Skreien kommer i all hovedsak til kysten av Nord-Norge på senvinter og tidlig vår, altså fra januar til april. Noen ganger kan det faktisk komme Skrei så langt ned som Sør-Vestlandet og hele veien opp til Finnmark. Den er kjent for at den kan bli stor, veldig stor, helt opp til størrelser på 180 cm og 60 kg!


I 2016 ble det fisket mye skrei på over 30- og 40 kg. De største blir stort sett alltid tatt fra båt i Lofoten, Troms og Finnmark. Her snakker vi om seriøst havfiske for de virkelig ivrige havfiskerne. Har du ikke egen båt, så finnes det et rikt utvalg av havfiskecamper langs hele Norskekysten og de fleste er åpne fra sesongstart. Husk bare å vær ute i god tid for booking av plass og båt, spesielt dersom du skal fiske i konkurransetider.


Fenomenet «Kaffetorsk»

For over 40 år siden startet Lofotposten tradisjonen med å gi ut ett kilo kaffe til alle fiskerne som fikk en torsk/skrei over 30 kilo i Lofotsesongen. Derav navnet Kaffetorsk. I Lofotposten publiseres det egne bildegalleri som viser årets Kaffetorsker – til stor misunnelse for de som ikke har muligheten til å prøve dette ville fisket.

 

Lofotposten har en nettside som kun handler om kaffetorsk og skreifiske.

NRK: Det ligger litt prestisje i å fange en torsk på over 30 kilo

 

Fått plass på en båt? – kle deg riktig er en selvfølge.

Kaldt fiskevær om vinteren? – husk ull inntil kroppen.

 

Skreifiske utøves stort sett som tradisjonelt havfiske der du fisker med jigg, pilk, og opphengere/hekler. Du kan bruke relativt myke havfiskestenger, men dybdene du fisker på og strømninger kan variere mye. Skreien jakter pelagisk etter byttefisk, hvilket vil si i de frie vannmassene, og kan derfor treffes på hvor som helst mellom bunn og overflate. Aktivt fiske er derfor et «must» frem til man finner stimen med skrei.

 

Havfiskestang – mye å velge blant

 

Leter du etter havfiskestang er det mye å velge blant. Havfiskestenger er ikke delt inn i kastevekt som vanlige fiskestenger, men måles i pund (lbs). Tommelfingerregelen er at skal du fiske med tungt utstyr i enden, opp til 1000 gram, burde du ha en kraftig stang opp til 50lbs.

 

Skal du fiske veldig lett og aktivt, holder det med en stang med bare 10-15lbs

 

Det mest vanlige til skreifiske er stenger med 20-30 lbs. Da har du en forholdsvis myk og lett stang. Da sliter du deg ikke ut, men har kraft nok til å heise opp stor skrei. 

 

Havfiskesnelle – Med nok plass og kraft!

 

Det finnes små nette havfiskesneller som er både lette og morsomme å fiske med. Men satser du på virkelig stor skrei anbefaler vi deg å bruke havfiskesneller med god brems og skikkelig sveiv. Er det muligheter for at skal du dypt ned etter skrei, burde du også vurdere sneller med to gir. Da kan du lettere sveive opp et monster fra dypet omtrent som med en vinsj.

 

Fiskesnøre – Multifilament er best, men husk kraftig sjokkfortom!

 

Havfiskesnellene fylles i dag stort sett opp med 250-500 meter multifilament snøre. Da får du «direkte-kontakt» med det som biter seg fast i enden av snøret, selv på større dyp.

 

Multifilament er tynt, men sterkt, og «skjærer» bedre gjennom vannet ved sterk strøm. Multifilament snøre gir veldig god følelse og økt bruddstyrke i forhold til tykkelsen, men husk at fortom et absolutt «must. En stor fisk sluker ofte hele jiggen når den hugger til. Da er det skarpe tenner som fort kan kutte et multifilament snøre. Trikset er å bruke 1-1,5 meter med tykt slitesterkt nylonsnøre som sjokkfortom. Har du dette som det svakeste leddet (minst bruddstyrke) i oppsettet ditt, mister du kun en jigg og ikke flere hundre meter med multifilamentsnøre dersom det skulle gå galt eller du kutter fortommen mot en stein eller et rev på havbunnen.

 

Selve tykkelsen og bruddstyrken på sene du burde bruke til skreifiske kan variere fra 0,23 mm til 0,36 mm. Da er du i området 15–30 kg. Husk at bruddstyrke ikke betyr at det er maks vekt på fisken. Fisken svømmer «vektløst» i vann og skal ikke løftes klar av vannet uten håv eller klepp, da kan sena ryke og stanga kan knekke.


Pilker er klassisk skreiredskap – ha med nok pilker

 

Pilker fra 250 til 1000 gram er å anbefale. Men størrelse på pilk er ofte avhengig av tre ting. Hvor stor fisk skal du ha, hvor dypt du skal og hvor mye strøm det er i vannet?


En lett pilk på 250 gram vil bruke lenger tid ned til bunnen og vil lett drive med strømmen. Bruker du en lett pilk vil du også som regel får mer småfisk, men sveiver lettere inn.

 

Bruker du pilker opp mot 1000 gram vil disse synke relativt fort og vil ikke påvirkes like mye av strømforholdene. I tillegg er sjansen for å kun få skikkelige rugger på kroken større. Men husk bare at det kan bli tungt å fiske hele dagen med en kilo pilk i enden av snøret.

 

Bruker du pilker fra 400-750 gram slipper du å ta med alt for mange kilo overvekt om du skal fly til Nord-Norge. Bruk egnet fiskebag for best tilgang og best oppbevaring.

 

Krydre pilkefiske med opphengere – Gummimakk og blekksprut er innertier!

 

Opphengerne kan være den godt kjente og klassiske gummimakken, men det er veldig populært med blekkspruter og andre fargeglade varianter, ofte kalt Sabiki-rigs

 

Luktstoff fungerer – fiskebiter eller rett fra en liten tube?

 

Fisker du på dypt vann kan det være litt for mørkt til at fargene skal kunne trigge skrei og torsk til hugg. Da kan det være lurt å agne opphengerne med noen biter med makrell eller sild. Men det er også blitt veldig populært å bruke konsentrerte luktstoffer som Kvalvik Bait rett på både pilk, jigg og opphengere. Når skreien, på flere hundre meters avstand, kjenner den uimotståelige lukten, kommer den svømmende mot stedet lukten kommer fra. Dette er ofte luktstoffer hvor hovedingrediensene i kremen er marine råstoff og norsk skog. Kremen i tubene er biologisk nedbrytbar og særdeles miljøvennlig. Tar du i tillegg noen centimeter selvlysende gummislanger på deler av sena er du nesten garantert hugg.

 

Gummijigger – populært til aktivt havfiske

 

Gummijigger har blitt enormt populært de siste årene og det er ikke så rart da utrolig mange av de store skreiene over 30 kg blir nå tatt på gummijigger . Dette er fiskeredskap som fisker til og med når du holder stanga helt rolig og bare driver med strømmen. Med store forskjeller i fasong, størrelser og farger har du mulighet til å skaffe deg en jigg til enhver situasjon. Men tenker du på hva skrei spiser så finner du riktig farge og mønster

 

Riktig bløgging av torsk – Bruk en god kniv

 

 

Skal du lage filet av fisken så bruk en skarp filetkniv som er tilpasset fisk , med et mykt og smalt blad. Når fangsten er sikret er det viktig å gjøre opp fisken rask for å beholde så god kvalitet som mulig. Når du har bløgget riktig er det på tide å lage fillet av fisken. Men riktig redskap er det enklere.

 

 

Pass på redskapen - slik holder du kniven skarp

 

 

Artikkelen er skrevet av: Lars Øystein Iversen