Store mengder avfall fra menneskelig aktivitet havner jevnlig på avveie i det marine miljø. Yrkesfiske, fritidsfiske og havbruk er betydelig bidragsytere til marin forsøpling i nordiske havområder.
Fiskeridirektoratet har jobbet med forebygging og opprydning av forsøpling i form av tapte fiskeredskap i mange år, men det er fremdeles mange utfordringer knyttet til denne problematikken.
Så husk at det ikke er ulovlig å miste teiner, si heller ifra i appen og få muligheten til å få tapt redskap tilbake
Hva skjer med redskapen de finner?
På Fiskeridirektoratets opprenskingstokt tar de årlig opp betydelige mengder tapte og forlatte fiskeredskap.
Tilstanden til redskapen og om det er mulig å identifisere eier har stor betydning for hvordan fiskeredskapen blir håndtert videre.
Fiskeridirektoratet er involvert i både nasjonale og internasjonale prosjekter der målet er å øke gjenbruk og gjenvinning av fiskeredskap.
Redskapen som tas opp blir handtert etter følgende prioriteringsrekkefølge:
Dersom redskapen er meld tapt, ikke er benyttet i ulovlig fiske, eieren er identifisert og det er praktisk mulig, kan redskapen bli levert tilbake til eier.
I kystnære opprenskningsaksjoner kan funksjonelle redskaper overlates til skoler, verna bedrifter og lignende.
Gjennom samarbeid med Norsk fiskeriretur AS blir noen reiskapstyper leverte til gjenvinning, men dette betinger at redskapen kan rengjøres for organisk materiale og ellers tilfredsstiller krav til gjenvinning.
Produkt av metall blir levert til gjenvinning ved hjelp av ulike samarbeidspartnere.
Andre redskaper og materiale blir levert til deponi.