Skal du på tur i fjellet i høst er det viktig å kle seg riktig.

Hva skal du ha på deg og hva skal du ha med ekstra i sekken?


Her har du en liten guide som kan gjøre din tur litt bedre.

 

Klærne du har på deg skal beskytte deg mot vær og vind, men de skal også sørge for at du holder riktig kroppstemperatur og ikke blir for varm og svett. Følger du noen enkle regler for bekledning, vil du ha en høyere komfort under turen og holde deg tørr.

 

Når du er i fjellet kan været skifte fra sol og skyfri himmel, til regn og surt på kort tid. Det gjelder å være forberedt på flere værtyper, selv om du kan starte turen i shorts. 

 

Kle deg etter tre lags prinsippet:

 

1. Undertøy

Når du skal velge undertøy er det viktig at du velger et tettsittende undertøy i enten ull eller kunstfiber. Undertøyets viktigste oppgave er å holde deg varm, samtidig som det transporterer bort fuktighet fra kroppen. Ull kan ta opp ca 18% fuktighet og fremdeles holde deg varm. Er det veldig varmt ute velger mange et teknisk undertøy, da dette ikke er like varmt, men det er utmerket til å frakte bort fuktighet. 
Hva du velger avhenger av hva du liker å bruke. Det kan være lurt å ha tilgang til begge typer, så du kan velge etter type tur og hvor varmt det er.

 

Se vårt utvalg av undertøy >>

 

2. Mellomlag

Mellomlaget er det isolerende laget. Hovedoppgaven er å holde deg varm, men det bør også kunne transportere bort en del av fuktigheten på lik linje som undertøyet.
Ull, fleece, PrimaLoft m.m. er de vanligste valgene. Velg lette, funksjonelle plagg som passer til den planlagte turen. Skal du ta hensyn til vekt er ull litt tyngre enn f.eks. PrimaLoft
Fleece er et rimelig og funksjonelt plagg som tar opp fuktigheten bra, og en annen viktig faktor er at det tørker raskt. Går du deg varm og svett er det viktig at du får tørket plaggene, så du ikke blir kald. Begynner du å fryse er det vanskelig å bli varm igjen hvis du ikke er riktig kledd.

 

Se vårt utvalg av mellomlag >>

 

3. Ytterplagg

Når du skal velge ytterplagg er det flere ting du skal tenke på. Dette plagget skal være vindtett, men samtidig må det kunne slippe ut varme så du ikke blir for varm når du går. En jakke med lufting under ermene er å foretrekke, da det blir lett å regulere varmen ved å lukke opp eller dra igjen luftingen.
En annen viktig egenskap ytterplagget må ha er å være vanntett. Kommer det en regnskur er det godt å ha en god allværsjakke med Gore-tex eller annen type membran. 

 

Se vårt utvalg av ytterplagg >>

 

 

Bukse

Valg av rett turbukse er også viktig. De aller fleste turbuksene er ikke vanntette, men de holder den kalde vinden ute. Det kan være lurt å velge en bukse med lufting i sidene, så du får regulert ut varmen når du går. Blir det mye regn kan det være lurt å ha en ekstra lett regnbukse å trekke over. Da unngår du å gå våt og bli kald.

 

Se vårt utvalg av bukser >>

 

Føtter

Er det tørt og fint terreng kan du godt velge et par lette Gore-Tex joggesko. Er det mer myr og vått er det best å ta på fjellstøvlene med en gang.
Unngå å bli kald på føttene. Begynner du å fryse på føttene blir turen fort utrivelig. Tørre og varme føtter reduserer også faren for å bli nedkjølt. 
Bruk ullsokker selv på varme dager. Et par gode sokker kan forhindre at du får gnagsår og blemmer. 
Ankelsokker er til sommersko og har ikke noe i fjellet å gjøre!

 

Les mer i vår sko-guide om valg av riktige sko >>

 

Hode og hender

Selv om det er varm når du går ut på tur, bør du huske og pakke med deg en lue og et par vanter i sekken. Slår været om vil du raskt sette pris på at du tok det med. Ha også en hals med i tursekken. En hals øker alltid trivselsfaktoren et par hakk i surt og kaldt vær.

 

Se vårt utvalg til hode og hender >>

 

 

Tips

  • Når du begynner å gå kan det ofte være litt kaldt, da du ikke har fått varmet opp kroppen enda. Mange velger å kle på seg alle klærne med en gang og blir fort varme. Stopper du ikke og tar av deg et plagg når du har blitt for varm, vil du fort bli våt og kald når du stopper opp. 
  • Spar mellomlaget til du skal ta en pause. Det er veldig godt å ha et ekstra plagg å ta på seg når du stopper opp. Har du mulighet kan det også være lurt å få luftet plaggene litt når du stopper. Da er de tørre når du skal gå videre og komforten føles bedre.

 

 

Artikkelen er skrevet av: Joachim Heibø